четверг, 9 апреля 2020 г.

Ефективне спілкування в сім'ї під час самоізоляції




У психології існує п'ять стадій прийняття стресової події, які цілком можна застосувати й до прийняття пандемії коронавірусу:

Заперечення, яке фактично рятує психіку від гостроти удару на початку. На кшталт «так це десь там, у китайців», «до нас не дійде».
Злість — маркер болю: несправедливо й боляче, цього не має бути, пошук винних. Чадо протестує та сперечається із дорослими. Усе тому, що в ізоляції діти не можуть жити нормальним, звичним для них життям.
Торг — дії направленні на ухилення від удару (ознайомлення з рекомендаціями МОЗ, симптомами, покупка антисептиків і масок).
Депресія — приходить повне усвідомлення того, що відбувається насправді.
Прийняття — інтенсивність емоцій поступово знижується, з’являється можливість подивитися на світ навколо й спробувати жити по-новому.

Поради щодо спілкування під час ізоляції

Розділіть побутові справи.
В ізоляції потрібно не лише займатися будинком чи дітьми, але ще й працювати. Якщо всі побутові обов’язки виконуватиме одна людина, це призведе не лише до фізичного, але й емоційного виснаження. Допомагайте одне одному. Поки дружина працює, чоловік може приготувати вечерю або прибрати в квартирі. Поки чоловік закінчує роботу, дружина може зробити уроки з дітьми.

 Дякуйте.
Банальне "дякую" за розвішану білизну після прання, зварений обід, прибрану квартиру, тощо підбадьорять другу половинку і змотивують допомагати ще більше.

Не накопичуйте невдоволення.
Потрібно відразу говорити все, що вас не влаштовує. Тільки не висловлювати це грубо і з претензіями, бо це створить скандал.

Час на самоті.
Здоровій людині важливо проводити час лише з собою. Іноді досить побути на самоті 15 хвилин або півгодини. Це допомагає відновитися і структурувати думки. Тож дайте час одне одному на усамітнення за заняттям, що приносить задоволення.

 Докладайте рівні зусилля.
У стосунках, як на футбольному полі, гра в одні ворота – неможлива. Лише віддача й бажання обох партнерів здатні зміцнити зв’язок у парі. Якщо під час карантину один буде догоджати другому, а у відповідь не отримає нічого – то це не врятує стосунки.

Підтримуйте та допомагайте одне одному і тоді карантин піде відносинам тільки на благо!

НАВЧІМОСЯ БУТИ ЩАСЛИВИМИ РАЗОМ!

Для багатьох людей перебування цілий день вдома у замкненому просторі разом з близькими людьми виявилося справжнім випробуванням.
Для того, щоб подолати цей виклик, ми повинні вчитися бути щасливими разом і вчитися сприяти щастю тих, хто поруч. Ви не можете зробити щасливою іншу людину. Щастя – це індивідуальний вибір, тому не можна звинувачувати іншого в своєму нещасті.

Але що ми можемо зробити – це усувати дискомфорт один для одного з огляду на ситуацію і переживання людини, яка поруч з Вами. Зрештою, важливо не зруйнувати своє спільне щасливе майбутнє через стресову ситуацію під час карантину.


Щоб навчитися бути щасливими разом, важливо оптимізувати свій час та регламентувати день. Уявімо, що двоє людей більшість часу проводять, читаючи негативні депресивні новини, а тоді, коли починають спілкуватися, то виливають один на одного паніку та негатив, що накопичувалися цілий день. Або уявімо, що хтось працює увесь день і не приділяє часу своєму партнерові. Обидва цих сценарії призводять до конфлікту. Придумайте, що сьогодні ви робитимете зі своїми близькими. Зосередьтеся на тихзаняттях та темах розмови, які викличуть позитивні емоції у вас та ваших близьких. Створіть привід для позитивного досвіду та проживіть його разом.

Чого не варто робити батькам:

1. різко починати виховувати, або «перевиховувати» своїх дітей. Адже це лише забере багато сил, здоров'я і часу та зіпсує відносини сім’ї в умовах ізоляції;
2. примушувати дітей «використовувати час з користю, не байдикувати», тобто робити те, що здається за потрібне вам. Варто пам’ятати, що завдяки бездіяльності великі ідеї, поховані в несвідомому, отримують шанс проникнути у свідомість;
3. в жодному разі не варто зводити нанівець малечі. «Заспокійливі» висловлювання, на кшталт «Знайшов, про що переживати», «Тебе це взагалі не стосується, йди, пограйся», замінити на «Я розумію, що ти боїшся», «Я бачу, що тобі сумно, я тебе розумію».
4. не варто обговорювати в присутності дітей невтішні сценарії, деталізуючи подробиці.
5. не слід переглядати безкінечно фільми про віруси, хвороби, апокаліпсис, які лише підійматимуть рівень тривоги й страху. Краще подивіться комедію чи мультики з дітьми. А «під фільм» приготувати домашні сухарики або какао з печивом.

«Золоті правила» для батьків:

1. слід пам’ятати, що ізоляція - це стрес як для дорослих, так і для малечі;
пояснити, що боятись - це нормально. Страх - емоція, яка дозволяє уберегти людину від життєнебезпечних вчинків. Емоція страху - у парі з інтересом: Надавши дитині інформацію про коронавірус, відповідно до її віку, ви зменшите її страх!
щоб подолати негативні емоції, можна зробити мішечок для крику, або ж влаштувати битву подушками.
2. підліткам варто допомогти розібратися в інформації, з якою вони стикаються, навчити визначати факти та фейки.
3. розділити права та обов'язки кожного члена сім'ї на час карантину, незалежно від віку;
4. по можливості організувати звичне для дитини й для себе спілкування, розваги та гуртки в онлайн режимі;
сімейна ранкова зарядка допоможе зняти стрес і зменшити паніку;
5. дотримуватись інформаційної дієти — достатньо раз в день подивитися новини для того, щоб бути в курсі дійсно важливих подій.

Корисні посилання

1.     Відео «Як зберегти психологічне здоров’я сім’ї під час карантину?»

Спікер - Світлана Єфременкова — психологиня, яка працює з дітьми та дорослими. Сертифікований спеціаліст в області психоаналізу, пісочної терапії, символами. У відео наведено:
- правила, які допоможуть впоратися зі стресовою ситуацією;
- способи, які допоможуть дітям адаптуватися до нових умов життя і навчання;
- як, в умовах карантину, зберегти стосунки і здорову атмосферу в сім’ї.

2.Поради щодо спілкування в сім’ї під час  карантину https://www.youtube.com/watch?v=4QoAxvqyzGE

3.    Прямий ефір «Емоційне вигорання батьків на карантині







Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?