среда, 14 апреля 2021 г.

Хвилинка самопізнання

 



Давньогрецький мудрець Сократ закликав: «Пізнай самого себе» . Як ви гадаєте, чому він наголошував на цьому? Що означає пізнати самого себе?

Для того щоб стати моральною і вихованою людиною, необхідно добре знати самих себе: і те добре, що є в нас, і наші недоліки. Крім того, треба знати або хоча б уявляти, якими ви хотіли б або вважали за необхідне стати, до чого ви прагнете, що для вас означає, наприклад, поняття «моральна людина». Тільки в такому випадку, порівнявши себе з вашим ідеалом, ви зможете побачити, що вам слід вдосконалювати в собі, й визначити, як це слід робити.

За загально буддистським світоглядом, першою з трьох основних отрут, через які виникають усі страждання і помилки людини в житті, є незнання її про свою власну природу. В давнину на храмі Аполона в Дельфах було накреслено вислів: «Пізнай самого себе». Вважалося, що цей вислів було передано від древньогрецького бога Зевса своєму синові Аполону, який, згідно з міфами, і заснував цей храм.. а оракул дельфійського храму в свою чергу провіщав істину, передану від богів людям. Філософ Сократ після відвідування дельфійського храму взяв цей вислів за основу свого філософського пізнання. Минуло чимало років з тих пір. Однак ставлення людини до свого місця в світі сьогодні далеко від сократівського. Небагато людей в усі часи були готові погодитися з тим фактом, що вони самі творять своє власне життя. Чому ж важко прийняти людині всю міру відповідальності за себе, звернутися передусім до самого себе? Коріння  такої загальної нелюбові до поняття відповідальність широке і йде глибоко в людську історію.

     Самопізнання – це відкриття себе, виявлення передусім своїх позитивних якостей і можливостей і тих задатків, які потім шляхом самовиховання людини зможе перетворити в здібності, а талант – в стійку рису характеру. Сьогодні вислів «Пізнай себе» трактують по-іншому: пізнай своє призначення, відкрий свої можливості, передбач свою поведінку. Основнє правило самопізнання – шукати в собі істинне «Я». Все в собі пізнати неможливо, вірніше важко. Однак в багатьох випадках педагог може допомогти учневі, якщо відкриє йому шлях до самопізнання. Важливим етапом в процессі самопізнання є самовизначення своєї спрямованості, темпераменту, характеру, здібностей і таланту.

Засоби самопізнання

Самоспостереження. Спостерігайте за собою, своєю поведінкою, подіями внутрішнього світу.

Самоаналіз. Аналізуйте те, що виявили за допомогою самоспостереження. Наприклад, виявивши в собі ознаки сором'язливості, можна спробувати відповісти на питання: чи завжди це проявляється? Сором'язлива Чи я в спілкуванні з близькими людьми? Чи проявляю я сором'язливість під час навчання чи на роботі? А в спілкуванні з незнайомими людьми? З усіма чи що? Чим це викликано? Приміром, причиною сором'язливості дорослої людини може бути затаєна образа, пережита в дитинстві як результат насмішок.

Моделювання власної особистості. Здійснюється шляхом відображення окремих властивостей і характеристик своєї особистості, своїх відносин з іншими за допомогою знаків і символів. Наприклад, можна спробувати прописати і осмислити зв'язки між собою та іншими: симпатії, антипатії, домінування, підпорядкування, конфлікти і т. д 

Самозвіт, в тому числі у формі щоденника.

Перегляд фільмів, спектаклів, читання художньої літератури. Звертаючи увагу на психологічні портрети героїв, їхні вчинки, стосунки з іншими людьми, людина вільно чи мимоволі порівнює себе з цими героями, а письменники (особливо класики) вважаються неперевершеними психологами.

Вивчення психології, зокрема таких її розділів, як психологія особистості, соціальна психологія.

Використання психологічних тестувань; при цьому краще користуватися серйозними, апробованими тестами, уважно читаючи інструкції та способи інтерпретації.

Пропоную пройти цікаві тести та дізнатися щось нове про себе:

Проективний тест "Пустеля" 

Тест "Хто ви на цьому дереві?"     

Тест "Летючий об'єкт"

Тест "Кумедні мордочки"

Джерело: https://edufuture.biz/index.php?title=Що_означає_пізнати_себе

http://www.mvpu.org.ua/metodychnyi-kabinet/seminar-praktikum/120-2014-06-02-07-13-43

https://edufuture.biz/index.php?title=Що_означає_пізнати_себе

http://www.mvpu.org.ua/metodychnyi-kabinet/seminar-praktikum/120-2014-06-02-07-13-43

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?