понедельник, 19 апреля 2021 г.

Дистанційний семінар для учнів 10 - 11 класів "Сучасна молодь і сім'я"

 



Чи замислювались ви колись, якою саме буде ваша майбутня сім’я?

Сім’я – це цілий світ, найближчі та найулюбленіші люди, це будинок, де чекають з нетерпінням.  Спочатку батьківська, а потім – власна. Але для того, щоб побудувати дійсно міцну родину, де кожному буде затишно, потрібно докласти зусиль.

Вправа «Мій ідеальний партнер»

Найголовнішою умовою щасливого шлюбу є обрання супутника/партнера життя, тобто людини, з якою б ти з душевною радістю долав перешкоди, і для якої дорога з тобою була б також потрібна і необхідна. Слід пам’ятати, що обирати необхідно не тільки собі друга (подругу), а свою підтримку на все життя, а також батька чи матір для своїх дітей, бабусю чи дідуся для своїх онуків.

Запишіть, будь ласка, 10 рис характеру уявного майбутнього супутника/супутниці життя.

Поміркуйте над тим, що взаємини в шлюбі – двосторонні: кожний докладає зусиль. Якщо ви хочете, щоб ваш супутник був, наприклад, надійним чи терплячим, варто задуматись, чи є подібні риси і у вас, або такі риси, які будуть доповнювати його чи її.

 

Вправа «Міф чи правда?»

У людській свідомості побутує дуже багато міфів, пов’язаних із сімейним життям. Прочитайте список нижче та подумайте, чи погоджуєтесь ви з цими твердженнями?

1. Ура! Штамп в паспорті я отримала, тепер можна і розслабитись.

2. Моя справа – заробляти гроші, решта – справа дружини.

3. Народжу дитину, і нікуди він від мене не дінеться.

4. Після весілля він обов’язково зміниться: буде добріший, уважніший, допомагатиме у всьому.

5. Відсутність житла, низькооплачувана робота чи взагалі її відсутність – це не суттєво.

6. Якщо у цій сім’ї щось піде не так, нічого, розійдусь і створю нову сім’ю, щасливий шлюб – це лотерея.

7. Домашнього насильства не існує: чоловік та жінка мають право «Виховувати» один одного, навіть через образи, погрози, маніпуляції , бійки.

8. Якщо партнер чи партнерка вас вдарив/ла, не слід нікому про це розповідати.

9.Люди, які потерпають від домашнього насильства, винні самі: вони провокують кривдника, до того ж власноруч його обрали.

Варто пам’ятати, що домашнє насильство – неприпустиме явище в будь-якій родині, і неважливо, за яких умов та через що так склалося. В тому, щоб звернутися за допомогою немає нічого соромного, це не значитиме, що ви – поганий хлопець чи дівчина, чоловік чи жінка. Важливо не звинувачувати себе. Не слід боятися самотності: відносини, в яких некомфортно, набагато гірші і можуть знизити самооцінку, зіпсувати нерви чи стати причиною травм (у випадку фізичного насильства). Існує думка, що варто зберігати сім’ю заради дитини. Але для дітей важливо, щоб були щасливими її батьки, і на них погано впливають постійні сварки чи бійки між батьками. Діти-свідки домашнього насильства за законодавством України також вважаються жертвами насильства.

Здорові стосунки. Що це таке?

Відповідь на це дуже проста: це ті стосунки, в яких комфортно всім! І якщо комусь стає некомфортно, то і стосунки все більше із зони «і жили вони довго і щасливо» пересуваються в зону «токсичність».

Здається, що так не буває. Так, казки на те й є казки, щоб там було прекрасно без будь-яких умов. І стосунки, в яких партнери мають взаємні почуття, повагу, загальні плани й інтереси і — ледь не найважливіше — вміють СПІЛКУВАТИСЯ — трапляються частіше, ніж ви думаєте.

У здорових стосунках ви:

·        відчуваєте себе в комфорті і безпеці;

·        довіряєте партнерові;

·        знаєте, що можете обговорити те, що вас турбує;

·        вмієте і сказати, і вислухати;

·        маєте загальні життєві пріоритети і цінності;

·        знаєте, що хочете від стосунків одного і того ж;

·        можете приймати спільні рішення і раціонально вирішувати конфлікти.

Важливо! У здорових стосунках немає місця жертвам, маніпуляціям, недовірі, образам і жорстокості. Все перераховане — це ознаки насильства, а не стосунків.

Як побудувати здорові партнерські стосунки?

1.Усвідомте і опрацюйте сценарії стосунків.

Заведіть традицію обговорення очікувань. Де кожен складає перелік очікувань від партнера, а потім вони їх обговорюють. Але слід пам'ятати про правила безпеки: сказане партнером сприймати з розумінням і повагою, без критики і висміювання, в коректній формі висловлювати те, наскільки можливо це втілити в реальність.

2. Поважайте життєвий досвід коханої людини і його/її світосприйняття.

Станьте «тренером» для свого партнера, відкрийте йому світ приємних несподіванок, здійснюючи їх для нього. Так і емоційна теплота в стосунках збільшиться, і партнер отримає відсутній досвід, навчиться робити нові для себе вчинки. Тут важливо, щоб «тренер» усвідомлював, що зараз він «поповнює емоційний рахунок» пари і готовий більше віддавати, ніж отримувати.

3. Будьте уважні до свого партнера/-ки.

Усі ми люди і кожен день в нас відбуваються якісь зміни. Мудреці кажуть, що якщо хочеш бути щасливим, потрібно постійно змінюватися. Можна сказати: хочете побудувати стабільні стосунки — помічайте зміни свої і близької людини, дізнавайтеся один одного заново, змінюйте стосунки в більш якісну сторону.

4. Давайте шанс близькій людині вас ощасливити.

Йому/Їй так важливо чути слова схвалення і подяки, бачити щиру радість на вашому обличчі! Не варто скупитися на вираження позитивних емоцій і почуттів.

Ознайомтесь, будь ласка, із відеороликом «Право неповнолітніх на сі’мю»:


Дякую за увагу!


Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?