воскресенье, 25 апреля 2021 г.

Правила і покарання в житті дитини

 



1. Встановить правила чіткі і постійні. Дитина має знати, як поводитися щодо кожного пункту, що вважати порушенням і що за це буває.

2. Не можна вважати правилом те, що ви вигадали вже після проступку. Скажімо, радісна дитина не може зосередитися, адже ви йдете в гості. Але в останню мить ви кажете: "Оскільки уроки не зроблені, залишаєшся вдома."

3. Система не працюватиме, якщо покарання щоразу інше. Або ж правила дозволено порушувати, коли ви в доброму гуморі.

4. Найефективніший метод - після порушень настають природні наслідки. Приміром, якщо іграшка паламана - дитина має її полагодити, а не отримати таку саму. Якщо іграшки не зібрані до прогулянки, дитина має все скласти і в неї залишиться менше часу на дитячий майданчик. 

5. Для більш дорослої дитини покарання може бути ще й логічним наслідком, тобто не таким очевидним, але продовженням порушення. Наприклад, якщо дитина з'їла кіло цукерок, тиждень не отримуватиме солодкого.Якщо збрехала, що помила посуд, доручіть ще помити підлогу на кухні.

6. Правила мають грунтуватися на реалістичних очікуваннях. Зважайте на вік та на темперамент дитини. Екстраверт не може весь день тихо сидіти. Інтроверт не може все робити швидко. Малюк не здатен тривалий час зосереджувати увагу на одному занятті, або займатися чимось нудним, бо треба. 

7. Бувають обставини, які зумовлюють поведінку. Наприклад, молодший школяр може дратуватись, бо з кимось посварився, мав поганий день у школі, турбується з приводу ситуації в сім'ї (сварок батьків, наприклад). Усе це не відміняє покарання, але відповідальність батьків - знайти причину і подбати про дитину, а не множити порушення. 

8. Хваліть щоразу, коли дитині вдалося перебороти себе. Наприклад: "Тобі не хотілося робити уроки зараз, але ти зміг це зробити! Я тобою пишаюся".

9. Не можна карати за емоції. Коли розлючена дитина тупотить ногами або кричить "Ненавиджу", чимало батьків вважають це неприпустимим. Але як можна висловлювати гнів в вашому домі? Бити подушку, жмакати папір, йти на вулицю? Якщо не дозволяти "Випускати пар", то або постраждає здоров'я, або емоції вирвуться на волю в підлітковому віці. 

10. Давайте вибір: правильна поведінка чи покарання, а не змушуйте силою. Наприклад: ти припиняєш битися або йдеш у куток. Що ти вирішив?"

11. Коли ви обираєте покарання, орієнтуйтесь на себе. Якщо хочеться чогось, що не можна, як ви себе зупиняєте? Адаптуйте до вікових особливостей. Якщо ви в істериці, що вас заспокоїть, але не принизить? Оскільки чимало дорослих відповідають "Час наодинці", то й сучасний тренд покарань - тайм-аути. Можна відправити дитину в іншу кімнату або посидіти десь на стільці. Мета - заспокоїти дитину. 

12. Покарання не повинно шкодити здоров'ю - ані фізичному, ані психічному (воно повинно бути корисним). 

13. Якщо є сумніви (карати чи не карати) - не карайте (жодних покарань "Про всяк випадок"). 

14. За один раз - одне покарання. Навіть, якщо вчинків скоєно багато, покарання може бути суворим, але одне за все відразу.

15. Покарання - не за рахунок любові. У жодному разі не забирайте подарунки на знак покарання. 

16. Пам'ятайте про час давності порушення. Якщо ви з'ясували, що вчинок скоєний занадто давно, краще не карайте.

17. Покараний - прощений. Сторінка перегорнулась, не згадуйте про це. Не заважайте починати життя спочатку. 

18. Покарання, але без приниження. Якщо дитина відчуває перевагу вашої сили над її слабкістю і вважає, що ви несправедливі, - покарання подіє у зворотньому напрямку.

19. Не можна карати і сварити: 

- Якщо дитина хвора;

- якщо дитина їсть;

- після сну або перед сном;

- одразу після фізичної або душевної травми (бійка, погана оцінка, падіння) - необхідно перечекати, поки зупиниться гострий біль;

- якщо дитина не може подолати свої недоліки (страх, лінь, рухливість, роздратованість), але щіро намагається зробити це;

- у всіх випадках, якщо у дитини щось не виходить;

- якщо ви самі перебуваєте в поганому настрої, якщо втомилися, якщо роздратовані. У цьому стані гнів завжди неправий. 

Пам'ятайте! Застосовувати силу не можна за жодних обставин. Яку б жахливу річ дитина не вчинила, бити її не можна. Це своєрідне насильство. Піднявши руку на дитину, ви демонструєте свою слабкість, а не силу. 


Джерело: https://osvitoria.media/opinions/yak-pravylno-karaty-ditej/

                 https://club.nutricia.ua/confident-dad/psihologia-tata/pravila-ta-pokaranna-u-zitti-ditini

                http://www.highschool32.com.ua/batkam/452-zaohochennja-ta-pokarannja-ditini-v-simyi.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?