понедельник, 26 апреля 2021 г.

Година психолога "Міфи і факти про алкоголь"

 

Година психолога «Алкоголь – міфи та факти»

Міфи про алкоголь та наслідки його вживання створюються з метою:

·        Виробництва;

·        Продажу (рекламні ролики);

·        Виправдання власних негативних вчинків (наприклад, «Я би не зробив це, якщо не алкоголь»);

·        Напоїти людину («Розв’язати язика» - дізнатись правду про щось);

·        Тиску на людину (наприклад, «Ти що, боягуз? Випий за компанію, чи ти нас не поважаєш…»);

·        Покращення настрою (наприклад, «Алкоголь – найкращі ліки від стресу та депресії…);

·        Завоювати авторитет серед друзів (наприклад, «Вживати алкоголь – це «круто»!).

 

Пам’ятай! Якщо ти володієш фактами про алкоголь та розумієш наслідки його вживання та володієш ситуацією. Ти знаєш ступінь ризику і приймаєш рішення на користь безпечної поведінки. Якщо ти довіряєш міфам, ти у небезпеці!

 

Навпроти кожного речення запиши аргументи щодо його хибності:

«Якщо ти нас поважаєш, ти вип’єш»

«Повага до людей взагалі не стосується випивки» або «Я не поважаю людей, які маніпулюють іншими»

«Заради приємних відчуттів один разок можна…»

 

«Для заспокоєння нервів найкращі ліки – це сигарети та алкоголь»

 

«Щоб не бути «білою вороною», краще випити, покурити…»

 

«Усі щось приймають»

 

«Я не такий, я завжди зможу зупинитися…»

 

«Мене ніхто не розуміє та не любить»

 

 

Важливо навчитися відрізняти міфи від фактів, тому що останні можуть зберегти здоров’я, а іноді і життя. Віра в міфи щодо алкоголю може призвести до виникнення проблем. Наприклад, така ситуація: підліток, який дуже часто і у великих дозах вживає пиво вже не один раз потрапляв у проблемні ситуації, перебуваючи  при цьому у нетверезому стані. Друзі намагались пояснити йому, що не можна пити, що алкоголь шкодить йому та його здоров’ю. Але хлопець не хотів вірити у правду, йому набагато приємніше була інша інформація: «Пиво – це не алкоголь, я п’ю як всі, коли нема чого робити». Міф, в який вірить цей хлопчик, підштовхує його й далі вживати алкоголь і потрапляти у неприємні ситуації.

 

Прочитай уважно речення, проаналізуй та обери один з трьох варіантів відповідей.

 

п/п

Твердження

Згоден

Не згоден

Не можу визначитися

1.

Алкоголь – це зігріваючий засіб

 

 

 

2.

Якісні спиртні напої шкоди не завдадуть

 

 

 

3.

Пиво – це алкогольний напій

 

 

 

4.

Палити та вживати алкоголь – це не модно

 

 

 

5.

Алкоголь – це стимулююча речовина

 

 

 

6.

Алкоголь не допомагає вирішувати життєві проблеми

 

 

 

 

1 Чи допомагає алкоголь зігрітися?

Ні, але алкоголь на короткий час дає відчуття тепла, яке викликане надходженням теплої крові з організму до судин. Розширені кровоносні судини пришвидшують обмін тепла з навколишнім середовищем і тим самим його втрату. Охолоджена кров повертається до внутрішніх органів, порушуючи при цьому їх функції. Звідти і часті простуди. Вживання алкоголю більше охолоджує організм, ніж зігріває його.

2 Чи шкодять здоров’ю якісні спиртні напої?

Будь-який алкоголь має токсичну дію на організм людини. Це обумовлено тим, що один з продуктів розпаду етилового спирту ― оцтовий альдегід. Саме він завдає організму найбільшої шкоди. Але неякісні спиртні напої впливають на організм ще гірше. Адже дешеві міцні напої не проходять належного очищення, вони містять сивушні масла, які у кілька разів підсилюють токсичну дію алкоголю.

3 Чи є пиво алкогольним напоєм?

У пиві міститься спирт. Його вміст у більшості сортів пива складає 3 – 6% (інколи до 12%). Це означає, що даний напій теж є алкогольним. Зловживання пивом, як і будь-яким іншим алкогольним напоєм, може призвести до виникнення алкогольної залежності.

4 Чи справді вживання алкоголю ― це модно та «круто»?

Слово «мода» походить від латинського «modus» ― міра, образ, спосіб. Мода означає виглядати стильно, гарно та бездоганно. Мода ― це зовнішній вияв внутрішнього «Я». Мода ― це стан душі, який потрібно підтримувати, щоб відчувати себе впевнено в будьякій ситуації. Якщо ти вважаєш, що алкоголь ― це те, що допоможе тобі виглядати стильно, гарно та впевнено, якщо це прояв твого внутрішнього «Я» і душевного стану, тоді ти у небезпеці!

5 Чи є алкоголь стимулюючою речовиною?

Через безліч кровоносних судин алкоголь потрапляє у мозок. Саме таким чином починається прояв гальмівного ефекту алкоголю, а не стимулюючого. Наш мозок може бути умовно поділений на три частини: зовнішня, глибока, найглибша. Зовнішня частина першою піддається впливові алкоголю, тут знаходяться наші так звані «гальма». Алкоголь послаблює їх, і тому ми відчуваємо себе щасливими, самовпевненими, насмілюємось говорити й робити те, що в звичайному стані не зробили б. Коли людина випиває більше, алкоголь впливає на глибоку зону мозку, де знаходиться наш «рульовий механізм» ― центральне відділення, яке керує роботою м’язів. Координація рухів на цій стадії настільки порушується, що змушує нас реагувати на зовнішні подразники з деяким запізненням. Погіршується розумова та фізична діяльність людини. Якщо випити надто багато, алкоголь досягне найглибшої зони. Ця частина мозку здійснює контроль за життєвими функціями організму (дихання та кровообіг), які людина не може контролювати.

6 Чи правда, що іноді вживання алкоголю допомагає вирішувати життєві проблеми?

Ні, це лише ілюзія, хибне уявлення. Людина в якийсь момент свого життя втрачає сили на вирішення життєвих проблем, і їй здається, що найкращий (найлегший) спосіб про них забути ― вжити алкоголь. І тільки, згодом, вона розуміє, що цей спосіб ― найтяжчий і найгірший.

 

Поговори з батьками на тему «алкоголь та його застосування». Запропонуй обговорити питання: чи існують позитивні наслідки використання спирту та алкогольних напоїв?

Вправа "Світ вільного часу"

Подумай та намалюй чи опиши світ свого вільного часу. Чи присутні у тебе алкоголь, вживання наркотиків, бійки? Чи можна проводити вільний час цікаво та без вживання алкоголю?

Джерело: https://lib.iitta.gov.ua/711575/1/Posibnyk%20panton.pdf

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?