среда, 14 апреля 2021 г.

Психологічні цікавинки

 


     Якщо поділитися своїми цілями з іншими, шанси на їх досягнення

     Знижуються, тому що людина втрачає мотивацію.

 

     Розум людини здатний "переписувати" монотонну, нудну мову співрозмовника, щоб інформація здавалася цікавою і краще сприймалася.

 

     Сучасна психологія визнає існування більш 400 різних фобій і страхів.

 

    

    Світосприйняття людини може змінюватися під впливом улюбленої музики.

.

      Вчені прийшли до висновку, що фобії можуть бути спогадами, які передаються з покоління в покоління за допомогою ДНК.

 

     У 30%  вагітних жінок з'являється бажання з'їсти непродовольчі товари - це харчове розлад називають пікацизм.

 

     Сучасні психологи активно обговорюють потребу додавання феномена Інтернет -залежності в список психічних розладів людини.

 

      Психологічні тести показують, що більшість людей будуть йти разом з групою і не суперечити думку групи, навіть якщо вони вважають, що група не права.

 

     Люди прагнуть принизити інших, коли не впевнені в собі. Випробовувані, яким сказали, що вони погано пройшли тест на IQ, висловлювали більше національних і релігійних упереджень, ніж ті, кому повідомили про високі результати.

 

      На поведінку людей впливають тілесні відчуття. Наприклад, є стійка асоціація між відчуттям важкості і «важливістю», «серйозністю», «вагомістю». Люди оцінювали людину як більш серйозну і стабільну, якщо його резюме подавалося у важкій папці, і навпаки.

 

     Коли за людьми спостерігають, вони ведуть себе краще. Причому ілюзія спостереження працює теж. Досить було повісити фотографії очей в їдальні самообслуговування, щоб більша кількість людей стало прибирати за собою посуд.

 

 

      У «словесного проносу» є наукова назва - копролалія.

 

      Цілу сферу психологічних факторів та прийомів використовують на собі магазини. Наприклад, повторювані товари на касі, акції та спеціальні цінники різних кольорів. Якщо на ціннику написати замість «Носки – 2 грн.» – «АКЦІЯ! 5 пар носків – 10 грн.» продажі можна збільшити рівно наполовину..

 

     Якщо в будинку розбите скло, то незабаром жодного цілого вікна в ньому не залишиться, а потім почнеться мародерство – така основна думка теорії розбитих вікон. У більш широкому сенсі ця теорія полягає в тому, що люди набагато охоче порушують правила та норми поведінки, якщо бачать явні ознаки безладу навколо – це було неодноразово експериментально доведено.

 

     Знання психології робить життя простішим, через врахування можливих реакцій оточуючих людей, а застосування практичної психології покращує взаєморозуміння, і допомагає вирішувати конфлікти вчасно.

 

     Люди, які страждають депресією, нерідко говорять, що сприймають навколишній світ у сірих тонах. Виявилося, що це не просто психологічний феномен – сірість фарб при депресії має під собою фізіологічну основу. Такий висновок зробили німецькі вчені з університету Фрайбурга, які досліджували процеси в очах пацієнтів за допомогою електроретинограми. Вони виявили сувору залежність – чим сильніше депресивні симптоми, тим слабкіше реагує сітківка ока на стимуляцію показом контрастних зображень.

 

     Некомпетентні люди часто виявляються вище по кар'єрних сходах своїх більш кваліфікованих колег в силу ефекту Даннінга-Крюгера. Згідно нього, люди з низьким рівнем кваліфікації схильні переоцінювати свої здібності, а, приймаючи невдалі рішення, часто нездатні усвідомити помилковість внаслідок знову ж слабкої компетенції. Люди з високим рівнем кваліфікації дивляться на речі більш тверезо і, навпаки, схильні занижувати свої здібності, а також вважають, що оточуючі невисоко їх оцінюють. Ці висновки були експериментально підтверджені психологами Даннінгом і Крюгером з Корнельського університету в 1999 році.

 

      Оптимістичний чи песимістичний погляд на світ кожної конкретної людини програмується генетично. Згідно з дослідженнями вчених з Мічиганського університету, він визначається концентрацією нейропептидів Y в мозку: знижена концентрація змушує сприймати навколишній песимістично і депресивно.

 

     Існує психічний феномен, зворотний дежавю, під назвою жамевю. Він полягає у раптовому відчутті того, що ви стикаєтесь з ситуацією або людиною перший раз, хоча насправді вона вам добре знайома. Але якщо дежавю відчував хоча б раз майже кожен з нас, жамевю зустрічається набагато рідше та може служити ознакою серйозного психічного розладу. В один ряд з ними можна поставити феномен прескевю – добре знайомий багатьом стан, коли ви не можете згадати знайоме слово, яке «крутиться на язиці».

 

      Ефект «сліпоти неуваги». Ідея полягає в тому, що ми часто сліпі до того, що відбувається у нас буквально «під носом», якщо ми орієнтовані на якусь іншу задачу.

 

     Дитина починає сприймати своє окреме «Я» тільки після двох років народження, а до цього він відчуває себе одним цілим з усім навколишнім світом. Так, як ми з Вами вважаємо свою руку, ногу «собою», так і малюк вважає весь навколишній світ частиною себе.

 

     Доведено, що дитина, позбавлена на тривалий час фізичного контакту з людьми, деградує і може загинути. У слідстві з цим, відсутність фізичних емоційних зв'язків може бути фатальною для людини. Це у своєму роді сенсорний голод, який необхідно стимулювати в житті людини.

 

     Чи відомо вам, що чим спокійніше людина себе веде зовні, тим менше довколишні люди сміють їй перечити. Якщо ж ситуація в точності навпаки, тобто, людина до піни в роті доводить іншим свою правоту, тим більше опору надають оточуючі і свої аргументи наводять дуже агресивно.

      

     Іноді нерозділена любов переростає у справжню одержимість і навіть чревата психічними розладами. Такими, наприклад, як синдром Аделі. Синдром Аделі - це тривала хвороблива любовна одержимість іншою людиною, яка залишається без відповіді.

 

      Проаналізувавши понад мільярд твітів, опублікованих під час великих спортивних змагань, вчені встановили, що чим « голосніше » і впевненіше заяви сперечальника, тим більше у нього шансів отримати перемогу в дискусії. Іншими словами, говорите впевнено, навіть якщо знаєте, що неправі.

 

     Приваблива чесна зовнішність може легко ввести в оману. Люди схильні більш довіряти зовнішності, ніж щирості. Навіть професіонали вважали чесними брехунів зі щирими манерами в 86% випадків. 

 

     Зазвичай люди шукають бажану інформацію і пропускають небажану. Звичайно, неможливо точно передбачити, де що зустрінеш. При цьому, можна вибрати джерело, в якому швидше з’явиться інформація, яку людина готова сприйняти - ті чи інші газети, авторів і т.д. 

 

     Коли люди відчувають, що не контролюють те, що відбувається, вони схильні бачити неіснуючі закономірності в незв’язаних між собою картинках і вірити в теорії змови. 

 

     Люди жалкують про швидко прийняті рішення, навіть якщо результати їх влаштовують. При цьому важливо не фактичний час, який відведений на рішення. Важливо, чи відчуває людина, що часу було достатньо. 

 

     Прагнення до покупок і накопичення матеріальних статків - часто наслідок нещасливого дитинства. 

     Ми часто закохуємося в людей, схожих на наших батьків, в людей з якими у нас залишилися невирішені проблеми дитинства. Самі того не підозрюючи, ми прагнемо вирішити ці проблеми в зрілому віці.

 

     Коли ви спите ваш мозок об’єднує інформацію за минулий день. З усієї маси отриманої інформації створює асоціації і вирішує, що забути, а на що варто звернути більше уваги. Адже недарма радять добре відпочити, наприклад, перед іспитами. Ви можете краще запам’ятати інформацію, якщо вивчите її перед сном.

 

      Пам’ять людини здатна зберегти 90% з того, що вона робить, 50% з того, що вона бачить, і 10% з того, що вона чує.

 

     У психології є принцип: чим більше очікувань з приводу якоїсь події, тим вище ймовірність нищівного розчарування. Більше чекаєш — менше отримуєш, менше чекаєш — більше отримуєш. Принцип залізобетонний, ніяких винятків.

 

     Якщо вас мучать кошмари ночами, можливо, ви мерзнете уві сні. Науковий факт — чим холодніше в спальні, тим більше шансів побачити поганий сон.

     Люди, які "недоотримали" обіймів у дитинстві , виростають замкнутими і невпевненими у собі.

 

      Дружні обійми стимулюють імунітет і підвищують рівень окситоцину - гормону, який знімає відчуття тривоги, самотності і нормалізує кров"яний тиск.

 

      Існує версія, що звичай обіймтись при зустрічі виник із необхідності перевірити чи не захована зброя за пазухою у потенційного ворога.

     

       

      Ми погано сприймаємо поєднання червоного і синього кольору
Хоча ці кольори використовуються в багатьох національних прапорах, червоний і синій колір важко сприймаються нашим зором, коли вони знаходяться поруч один з одним. Це відбувається через ефект, який називається “хромостереопсіс”, який призводить до того, що деякі кольори “виступають”, а інші видаляються. Це викликає роздратування і втому очей.

 

     Ви здатні утримувати пильну увагу близько 10 хвилин

     Навіть якщо ви знаходитесь на зборах, вас цікавить тема, і людина цікаво викладає предмет, то максимум уваги, яку ви здатні підтримувати, це 7-10 хвилин. Після цього ваша увага почне слабшати і вам потрібно зробити перерву, щоб далі утримувати свій інтерес.

     Здатність відкладати задоволення з’являється з дитинства
Ваша здатність відкладати негайне задоволення своїх бажань виникає ще в ранньому дитинстві. Люди, які з ранніх років могли відкладати задоволення, краще вчилися в школі, і краще справлялися зі стресом і розчаруванням.

 

      Кількість друзів, яка у вас може бути, обмежена
Навіть якщо ви можете похвалитися кількома тисячами друзів в соціальних мережах, насправді їх у вас набагато менше. Психологи і антропологи виявили “число Данбара” – тобто максимальне число близьких зв’язків, яке може мати людина, і воно становить від 50 до 150.

 

      Позіхання допомагає прокинутися

Не дивлячись на те, що позіхання зазвичай асоціюється з сонливістю, воно навпаки, допомагає нам прокинутися. Це відбувається тому, що при позіханні великі об'єми повітря поступають в легені, збагачуючи кров. Збагачена киснем кров потрапляє в мозок, і той починає активніше працювати, а ми відчуваємо, як дрімота відступає.

 

 

     Регулярна робота мозку дозволяє запобігти його захворюванню    

Дослідження показують, що регулярна робота мозку дозволяє запобігти розвитку важкого захворювання - синдрому Альцгеймера. Інтелектуальна активність викликає виробництво додаткової тканини, що компенсує хвору тканину. При цьому вивчення чогось нового, як і заняття незвичним видом діяльності - найкращий спосіб розвивати мозок. Також  на діяльність мозку впливає спілкування з тими, хто перевершує вас за інтелектом.

 

     Мозок прокидається довше за тіло                  

Інтелектуальні здібності людини відразу після пробудження нижчі, ніж після безсонної ночі. Дуже корисно, окрім пробіжки і сніданку, що підсилюють метаболічні процеси, що відбуваються у вашому тілі, зробити і маленьку розминку мозку. Це означає, що не варто з ранку включати телевізор, а краще щось небагато почитати або розгадати кросворд.

 

Джерело: https://psihol.jimdofree.com/психологічні-цікавинки/цікаві-факти-психології/

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?