понедельник, 27 апреля 2020 г.

Протидія булінгу: досвід інших країн

Фінляндія

У 2006 році в університеті Турку в Фінляндії було розроблено антибулінгову  програму KiVa (абревіатура фінського терміну «проти булінгу») для учнів віком від 7 до 15 років. Ця програма була затверджена на державному рівні як обовязковий та дієвий спосіб боротьби з булінгом. Майже 90 % державних шкіл користуються нею.
Метою впровадження цієї програми було зменшення поширеності булінгу, протидія виникненню відносин «кривдник – жертва», а також зменшення негативних наслідків цькування. Програма KiVa системна та комплексна, вона передбачає щоденне докладання зусиль для боротьби з булінгом, а не реалізується як тимчасовий проєкт. У Фінляндії ця програма впроваджується з 2006 року і дотепер. Процес носить  загальношкільний характер, тобто на всіх рівнях залучається персонал закладу, учні та їх батьки.
Що ж передбачає досить ефективна програма протидії булінгу, яка використовується в багатьох країнах Європи впродовж майже 10 років?
Програма має три різні версії з урахуванням віку (7-9, 10-12 і 13-15 років) та складається  з двох типів дій: універсальні заходи та визначені дії.
У кожній школі є команда KiVa, до якої зазвичай входять викладачі та персонал, зокрема шкільні консультанти та психологи, що пройшли спеціальні підготовчі курси за програмою KiVa. Така команда займається розслідуванням випадків булінгу або схожих на нього подій.
Коли у школі виникає конфліктна ситуація, дорослий, який першим почув про неї, визначає, чи є це булінг. У разі потреби до справи береться команда KiVa. Учень, який зазнав булінгу, обговорює ситуацію з іншими учасниками цькування. Також команда організовує обговорення з рештою дітей. Вчитель зустрічається з кількома однокласниками жертви і заохочує їх підтримати постраждалу дитину. Проводиться робота і з булером з метою усвідомлення їм своєї поведінки та її зміни.
Універсальні заходи програми KiVa досить обширні, до їх реалізації залучено багато людей.
Для учнів протягом навчального року проводиться курс спеціальних уроків – на різних рівнях навчання для окремих вікових груп. Це 10 уроків тривалістю 45 хвилин кожен. На уроках розкриваються такі теми, як: повага до інших, визнання відмінностей  людей,  визнання та регулювання емоцій, виявлення булінгу, конструктивні дії, якщо ви стали свідком булінгу.
Дуже цікавий захід з протидії цькуванню – спеціальна комп’ютерна гра KiVa. Діти грають у неї на тематичних уроках, на перервах або вдома. В процесі гри школярі стають учасниками віртуальних історій, що дозволяють їм побачити наслідки деяких дій або, навпаки, бездіяльності. Учень-гравець управляє мультиплікаційним аватаром, який потрапляє в ситуації цькування. Це ситуації, які можуть трапитися з дитиною у реальному житті. Наприклад, вона може стати свідком залякування. І їй потрібно вирішити, як поводитися у цій ситуації: прийти на допомогу, проігнорувати чи зробити щось інше. Є різні варіанти захисту жертви, які призводять до різних наслідків та виникнення нових ситуацій. І ось щодо вибору та ймовірних наслідків діти розмірковують в процесі гри.
Також учні можуть потренуватися, як поводитися добре з кимось, які слова підтримки можна сказати і в яких випадках, як проявити співчуття, надати допомогу  іншому. Це теж відбувається у грі. Тобто програма KiVa дозволяє не тільки опанувати навички поведінки у випадках цькування, але й розвиває у дітях доброту, емпатію, повагу до інших.
Останні дослідження фінських вчених показали, що завдяки впровадженню програми KiVa у школах випадки булінгу скоротилися майже на 50 %.
Універсальна або превентивна програма KiVa працює також з батьками. Зокрема, регулярно проводяться загальношкільні та класні батьківські збори, присвячені попередженню булінга. Спеціально для батьків створено сайт, де є загальна інформація на цю тему та інформація щодо конкретних випадків. Керівництво школи та представники команди KiVa тримають постійтний зв’язок з батьками дітей, які вже були у ситуаціях цькування або є потенційними учасниками.
Багато уваги у програмі приділяється навчанню тренерів та персоналу шкіл навичкам поводження та реагування у ситуаціях булінгу, а також протидії йому.
Є KiVa-тренінг для тренерів: триденний тренінг для підготовки персоналу на базі школи з отриманням сертифікату. До підтвердження участі в тренінгу всі майбутні тренери запрошуються на бесіду, щоб бути акредитованими тренером KiVa.
Тренери KiVa можуть навчати та підтримувати школи в межах їх районів.
Також існують тренінги для шкіл. В ідеалі на такому тренінгу мають бути присутні два співробітники кожної школи-учасниці, оскільки існують окремі семінари з універсальної програми для школи та стратегії команди KiVa для боротьби з підтвердженими випадками булінгу. Перед початком навчання школи повинні зареєструватися, щоб отримати доступ до додаткового матеріалу для вчителів, онлайн-ігор та заходів KiVa, а також щоб дати можливість дітям брати участь в онлайн-опитуваннях.

Цікавий факт: персонал на дитячому майданчику ходить у майках KiVa, щоб нагадати дітям про програму.

Чехія

В Чехії використовують декілька засобів, як протистояти цькуванню. Одне з головних правил - "класні уроки", протягом яких вчителі розмовляють із учнями про те, як минув тиждень, які відносини та атмосфера у класі. Це робиться для того, аби діти звикали розмовляти одне із одним про проблеми. Щоб вони вчилися обговорювати також неприємні речі. Аби вони могли сказати про це спокійно та порядно, без агресії. Також у цій школі з 5-го класу є урок, який називається «Я та Ми». Його основне завдання – скріпляти стосунки між дітьми. Аби вони могли обговорювати та конструктивно критикувати одне одного, нікого не ображаючи. Коли ж дитина переходить на другий шкільний рівень (у чеській шкільній системі їх два: 1-6 класи – перший, і 6-9 – другий) – тут заведена коротка подорож для адаптації: учні із вчителем разом виїжджають на 3 дні за місто, де проводять час без навчання у неформальній обстановці. Метою таких поїздок є згуртування колективу, націленого на рішення будь-яких проблем у взаємовідносинах одне з одним.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?