вторник, 28 апреля 2020 г.

Чого не слід робити, розмовляючи про домашнє насильство?

🔸 Запитувати «чому ви не пішли?».
Це формулювання звучить так, що жінка, яка пережила насильство, поводиться як пасивна людина, яка не хоче нічого робити для своєї безпеки. Таким чином, на жінку покладають провину за вчинений по відношенню до неї злочин, найчастіше дії жінки продиктовані абсолютно протилежними причинами - бажанням забезпечити максимальну безпеку собі і дітям. Жінки можуть залишатися в аб'юзивних стосунках через страх помсти партнера, через те, що не розуміють, де знайти кошти для існування, через страх за дітей або страх втратити право спілкуватися з ними, через те, що щиро люблять партнера і сподіваються, що він зміниться. Багатьом вдається "розірвати коло" лише після декількох спроб. Найчастіше жінки вирішують нарешті піти від небезпечного партнера через усвідомлення, що він не зміниться, і те, що насильство стає все більш жорстоким.
🔸 Запитувати «чому ви народили дітей від нього».
Питання про вибір «народжувати чи не народжувати» знову переносить відповідальність за злочин на постраждалу від насильства жінку. Нездорові стосунки ніколи не є нескінченним потоком фізичного насильства і образ. Є цикли: спочатку напруга наростає, потім відбувається «вибух» і насильство досягає свого піку. Але після «вибуху» настає стадія «медового місяця»: кривдник може каятися у своїй поведінці, обіцяти, що насильство більше не повториться, піклуватися про постраждалу, купувати подарунки - до тих пір, поки напруга знову не почне наростати.
🔸Говорити постраждалій від насильства жінці, що це був її вибір.
Наскільки вільним може бути вибір жінки, яка перебуває в ситуації постійного насильства і погроз? Відповідальність за насильство завжди лежить на кривдникові. Тільки його вибір - відмовитися від насильства чи ні - має значення в такій ситуації.
🔸 Говорити, що причиною насильства стала поведінка постраждалої.
Дослідження визнають існування факторів, які дозволяють передбачити, що у стосунках з більшою ймовірністю розвинеться ситуація насильства. Це, наприклад, напружена фінансова ситуація в сім'ї або те, що партнер в минулому сам стикався з домашнім насильством. Проте жоден з них не скасовує головного - провини самого кривдника в тому, що відбувається. Відповідальність за насильство завжди лежить на тому, хто його застосовує - якими б не були життєві обставини.

Джерело: Розірви коло

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?