пятница, 17 апреля 2020 г.

Психологія хюге: затишок та прості речі

      


Дати визначення для данського поняття «хюге» досить складно. В данську мову воно прийшло з норвезької і означало воно «благополуччя» або «благоустрій». Зараз його можна прирівняти до слова «затишок», а якщо розглядати більш глубоко – то це скоріш за все «атмосфера» або «почуття щастя». Як відчути хюге? Одна з головних думок – насолоджуватись моментом, жити тут і зараз, радіти простим (можна навіть сказати – скромним) житєвим задоволенням. Вираз «найважливіші у житті речі – не речі» точно описує філософію «данського щастя».
      Хюге-задоволення – це чашка ароматного какао, трескіт каміну, теплі плетені шкарпетки, великі светри і пухнасті пледи, звуки дощу за вікном, коли знаходишся вдома, домашня випічка з корицею, цікава книга, близькі люди поряд. Хюге не сумісне з поняттям лоску та розкіші: там, де є шик, взагалі відсутнє хюге. І навпаки.

Ознаки хюге

Вкус хюге

Знайомий, приємний, заспокійливий. Якщо чай, то з медом, якщо печиво – зі смачною глазуррю, рагу – із додаванням улюбленої приправи.

Звук хюге

Звуки доща, грому (якщо ви знаходитесь вдома), каміну, вітру за вікном, дерев, звуки, які можна почути лише у тиші.

Доторки хюге

Приємні відчуття, які виникають, коли торкаєшся пальцями до старого дерев’яного столу,  плетеного пледу, грієш руки гарячою чашкою.

Запахи хюге

Ті, що переносять до минулого, туди, де було затишно та безпечно. Бузок, ванільна випічка, дерев’яні меблі, новорічна ялинка, мамині духи...

Як створити хюге-атмосферу?

  1. Освітлення

Ніщо не створить такого відчуття комфорту та затишку, як свічки (але не забувайте про пожежну безпеку!). Це можуть бути невеличкі «чайні» свічки, або різнобарвні різних форм та розмірів. Не менш «затишкові» властивості мають і інтер’єрні гірлянди: вогники миттєво підіймають настрій, адже вони асоціюються із Новим роком.

  1. Інтер’єр

Плетені подушки, ковдри, пледи, фоторамки, настінні панно, декоративні аплікації – всі ці непомітні, але симпатичні елементи допоможуть сформувати відчуття комфорту і гармонії.

  1. Час із близькими

      Під час карантину особливо важливо знаходити час для відпочинку та невимушеного  
      спілкування із рідними. Визначте час для всієї родини, коли можна пограти в настільні  
      ігри, поласувати чимось смачним, подивитися фільми, не торкаючись політики,  
      поганих новин, роботи чи навчання.

  1. Зручний одяг

Відчути хюгге в незручному одязі неможливо. Хюге-стиль – це натуральні матеріали, багатошаровість, тепло. Хюге виявляється в дрібницях – симпатичних аксесуарах (плетені шарфи, капелюхи, бактуси, снуди).

  1. Затишне місце

Створіть місце, де можна затишно проводити час. Для цього ідеально підійде широке підвіконня, куди можна покласти м’які подушки та пледи. Тут можна пити чай вечорами, спостерігати за падаючим снігом, читати книгу.


      6. Орієнтація на почуття

      І головне – мистецтво помічати свої почуття, прислохувавтись до себе, вміти
      насолоджуватись моментом, вбачати, що приносить задоволення саме вам (якщо вам
      не подобаються свічки чи перевантаження дрібничками кімната, це не значить, що ви

      не здатні відчути хюге).

                https://lifehacker.ru/hygge/

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?