среда, 3 ноября 2021 г.

Як згуртувати класний колектив?

 




Всім в класом в похід!

Походи та екскурсійні поїздки обожнюють діти будь-якого віку. Начебто це і шкільний захід, начебто і від нагляду дорослих нікуди не дітися, але сприймаються такі заходи як ковток свіжого повітря. Діти  захоплені спілкуванням, дорогою, над ними не висить режим і розклад занять. Знову ж таки, учні по-новому дивляться один на одного. Трапляються курйозні ситуації, якісь неминучі забавні дрібниці спільного проведення часу, що позитивно впливають на легкість і невимушеність обстановки. Вчителю потрібно правильно вловити інтереси класу, передбачити те місце, яке сподобається дітям. В дорозі вчителю краще спілкуватися з учнями, розповідати цікаві історії, ділитися своїми шкільними спогадами. Похід, екскурсія, поїздка залишать багато вражень, які можна і потрібно зафіксувати. Запропонуйте дітям оформити альбом, який буде заповнений фотографіями, відгуками, забавними коментарями. Розподіліть доручення: хтось буде збирати фотоматеріал, обробляти фотографії, хтось виступить у ролі кореспондентів, хтось відредагує написане, хтось займеться комп'ютерною версткою матеріалу.І ця спільна справа теж стане ниточкою згуртування.

Наша класна традиція

Люди дуже люблять грати. Це не проходить ні з віком, ні зі зміною статусу. Їм подобаються правила, умовності та ідеї. Їм подобається чогось слідувати і виконувати якісь вимоги. А дітям більше того подобається бути дійовими особами якоїсь гри. Вони дуже люблять дотримуватися традиції. Банальне чаювання по святах або коробка з побажаннями імениннику - безпрограшний варіант. Головне, щоб брали участь усі. Від фантазії вчителя залежить те, наскільки оригінальною і ефективною буде ця сама класна традиція. Це може бути організація Дня подарунка раз на чверть, коли всі діти дарують один одному подарунки без особливого приводу. Ваше завдання - простежити, щоб ніхто не залишився без подарунка. Можна навіть домовитися, що кожен раз дарувати треба новій людині.

Будьте уважним вчителем

Дорого коштують вчасно сказана похвала і схвалення. Однокласники можуть і не знати про успіхи один одного і вчитель обов'язково повинен усунути цю прогалину. Чим частіше ви будете розмовляти з дітьми, з кожним особисто, тим більше ви будете занурюватися в їхній світ, в їх простір, де ніколи нічого не стоїть на місці. Про те, що Паша так здорово вміє обробляти фотографії, а Саша був з татом на розкопках, може, ніхто й не знає. Запропонуйте їм розказати  про це класу! Учням  цікаво дізнаватися нове про своїх однокласників, від цього дружба тільки міцнішає.

Ми перемогли!

Що дійсно об'єднує будь-яку групу людей, так це спільний успіх. В школі постійно проходять якісь конкурси, змагання, заходи. Не намагайтеся скрізь бути першими у що б то не стало, хоча таке завзяття похвально. Якщо ви переслідуєте мету згуртування колективу, зробіть ставку на якість, а не на кількість. Одні готуються, другі являють клас, треті трудяться оформлювачами-стилістами, четверті організують підтримку вболівальників. Щоб це не було, можна задіяти всіх, і від того перемога буде ще солодше і ще багатшими. А ваш авторитет як зросте!

Стати діагностом

Бачите, що клас роз'єднаний, не дружний - спробуйте зрозуміти, чому так. Можете провести анкету, багатьом дітям простіше написати, ніж розповісти. Вони можуть повідомити вам щось, що вам і в голову б не прийшло.

Спочатку діти повинні бачити в вас друга і помічника, вони п

мають вірити вам і не сумніватися у вашій щирості. Це так просто, але це неймовірно дієво.

 Створіть «ланцюжки доброти».

Роздрукуйте достатньо смужок із написом «Спійманий на доброті», щоб завжди мати великий запас. Видавайте паперову смужку щоразу, коли учень «ловить» іншого на доброму вчинку. Створюйте «ланцюжки доброти» (або, наприклад, дружби), щоб усі бачили!

Коли ви працюєте над цим упродовж тижня, місяця чи року, ланцюжок подовжується, демонструє учням, якого прогресу вони досягли.

 «Полотно» визнання.

Двері в класі — це ідеальне «полотно». Просто візьміть кілька папірців для нотаток, аби створити дивовижний спосіб згуртувати клас. Учні пишуть замітки зі словами визнання своїм однокласникам щодо поведінки або вчинку, яким вони були свідками. Це так важливо бути визнаним однолітками!

 

Джерело: http://pleyady.kiev.ua/dumki-vgolos/7025-jakshho-klas-zovsim-ne-druzhnij.html

https://klas-kerivnuk-psuxol-skarbnuchka.blogspot.com/2020/07/11.html

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?