понедельник, 25 октября 2021 г.

Чому варто кинути палити?

 


Тютюн убиває майже половину тих людей, що його вживають. Кожного року від наслідків вживання тютюну гине більше 8 мільйонів людей. 80% курців - це мешканці країн із низьким або середнім рівнем доходів. Людина, що кожного дня викурює пачку цигарок, у середньому витрачає в рік майже 18 тисяч гривень, за ці гроші можна відпочити на VIP-курорті. Журналісти сайту дізнавались у завзятих курців, як їм вдалось кинуту хибну звичку та насолоджуватися життям сповна.

“Я палила недовго, приблизно рік, не кожного дня, частіше під час стресу, але пачки сигарет уже були в моїй сумочці. Маленький син не бачив, як я курю, але питав навіщо в мене цигарки? Це стало дратувати, я подумувала припинити куріння, а тут ми ще з приятелем уклали парі - я кидаю палити, він - пити каву. Термін до кінця липня, хто не витримає, той перераховує 1000 гривень у благодійний фонд “Таблеточка”, тобто в нас була дуже жорстка мотивація. До того ж, допоміг карантин - нікуди не ходила, поблизу не було людей, що палять. Тепер мене навіть дратує сигаретний дим поблизу, і вирішила, що не буду палити й після закінчення парі”, - розповідає Гаяне, що кинула курити.

Сигаретний дим, який заповнює закриті приміщення, містить більше 4000 хімічних речовин, з яких, принаймні, 250 – шкідливі, а понад 50 викликають рак. Отже, однією з причин, чому слід позбутися цієї звички, є те, що куріння тютюну наражає на небезпеку здоров’я і життя. З палінням пов’язано понад 25 хвороб, які становлять загрозу життю. Наприклад, воно є основним чинником серцевого приступу, інсульту, хронічного бронхіту, емфіземи, різних видів раку, особливо раку легенів.

Звичайно, людина може курити протягом багатьох років, перш ніж у неї з’явиться якась із цих хвороб. Роман курив 30 років, після того як почав відчувати біль в легенях та ще й сигарети подорожчали, то вирішив кинути палити.

“Так, палив все життя, а потім як сигарети подорожчали, то вирішив не переходити на дешеві, а просто кинути палити. Вже вісім місяців не палю. Причому зробив це відразу, як відрізав. Так, звісно, було бажання закурити, але сила волі та характер допомогли, та ще й намагався весь час чимось себе зайняти”, - ділиться досвідом Роман.

На жаль, багато з тих, хто приймає рішення кинути палити, вважають, що перехід на альтернативні сигаретні продукти - це також означає не палити. Останнім часом стали дуже популярними електронні сигарети, iqos, кальяни, інші нікотиновмісні продукти. Всесвітня організація охорони здоров'я вважає, що такі продукти токсичні й містять канцерогени та до них повинні застосовуватися ті ж заходи регулювання, що  стосуються звичайної тютюнової продукції.

Пропоную ознайомитись з матеріалами сайту, що мотивують кинути палити: http://stopsmoking.org.ua/

Джерело: https://bahmut.in.ua/korysne/3000-yak-brositi-paliti-toj-khto-peremig-tsyu-zalezhnist-mae-vlasni-sekreti


Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?