пятница, 22 октября 2021 г.

Таймменеджмент на дистанційному навчанні: поради для учнів

 



Хто з дитинства звик ставити перед собою цілі, тому і надалі простіше буде опановувати нові знання, орієнтуватися в мінливому світі, робити кар’єру, стати шанованою і успішною людиною. Правильна і достатня самомотивація:

підвищує інтерес до навчального процесу;

покращує дисципліну;

полегшує розуміння і засвоєння нового матеріалу;

підвищує рівень оцінок з усіх предметів.

Не варто чекати наступного понеділка, щоб почати займатися, шукати відмовки, посилатися на відсутність бажання, втому, будь-які інші причини. Треба зробити це прямо зараз. Це може позбавити комфорту, зате не буде приводу для ліні. Не варто чекати, що проблема зникне відразу – з часом мозок адаптується, зусиль для самопримушення потрібно буде все менше і менше. Можливо, найперша маленька перемога над собою стане передвісником подальшого злету. Тим більше що навчання в школі займає не так вже й багато часу.

Є таке слово – «треба». Часом воно краще будь-яких домовленостей і хитрощів з боку батьків дає поштовх до початку виконання уроків. Діти це добре знають.


Організація робочого місця і розпорядок дня

Правильна організація робочого місця відіграє не останню роль в навчанні. Стіл, за яким зручно сидіти, ергономічний стілець, вірно підібране освітлення, стелаж або тумба для підручників, зошитів, альбомів, яскраве канцелярське приладдя, обкладинки з красивими картинками, улюблене фото на стіні. Зовнішній антураж впливає на бажання вчитися!

Під час занять і в період приготування домашнього завдання постарайтеся, щоб сторонні звуки не відволікали від навчання: прикрийте вікно, вимкніть телефон, телевізор.

Не відкладайте завдання на потім. Ніхто не знає, що станеться далі: відключать електрику, підніметься температура, зададуть додаткові уроки, з’являться непередбачені справи. Але і все відразу робити не варто. Від перевтоми знижується рівень концентрації уваги. Та й мотивація до навчання від цього помітно страждає. Найкраще рівномірно розподілити навантаження, ставити перед собою реально здійсненні цілі, що відповідають його можливостям.

Готовність працювати, ставити все нові і нові завдання завжди приводять до успіху. Адже недарма в списку мотивацій студентів Гарварду є пункт: «Не потітимеш – не заробиш».

Щоб полегшити перебування на дистанційному навчанні, пропоную:

1. Виділити певний ритуал для початку та кінця навчального дня. Наприклад, перед першим уроком переглядати електрону пошту або дивитися новини у навчальному чаті, переглянути, які справи сьогодні треба зробити. В кінці дня перевірте, що можна запланувати на завтра, напишіть, що ви зробили сьогодні та похваліть себе. Подумайте, які емоції, враження склалися від цього дня, що було легко, а що - складно, що можна змінити в організації навчання. 

2. Під час навчання приберіть речі, що вас відволікають. Якщо нестерпно хочеться переключитись на щось інше, розподіліть для себе час: наприклад, 20 хвилин займаєтесь лише навчанням, а наступні 10 - трошки відпочиваєте. Головне - встигнути все зробити і не перевтомитися. 

3. Слідкуйте, щоб день зранку і до пізнього вечора не перетворився на суцільне навчання. Важливо відслідковувати межі уроків та навчального дня. 

4. Якщо щось викликає складнощі, варто звернутися за допомогою до вчителя. А якщо ви відчуваєте, що щось не виходить через перенавантаження, перейдіть до іншого завдання. Іноді найкращі ідеї приходять тоді, коли перестаєш намагатися щось придумати. 

Джерело: https://www.futureschool.online/post/motivation-learning/


Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?