понедельник, 18 октября 2021 г.

Година психолога для учнів 9 - 10 класів "Небезпечні залежності"

 


Залежність – сильна непереборна хвороблива прихильність людини до чого-небудь.

Подумайте, від яких речей у людини може сформуватися залежність?

На жаль, в сучасному світі актуальними залишаються проблеми залежності людей від гаджетів, вживання психотропних речовин, розлади харчової поведінки тощо.

Адиктивна поведінка – поведінка, що характеризується непереборним бажанням переживати інтенсивні емоції за допомогою штучної зміни свого психічного стану внаслідок вживання деяких речовин або постійної фіксації уваги на певних видах діяльності.

Чи бачили ви колись залежну людину? (від соціальних мереж, ігор, тютюнопаління, вживання алкоголю, наркотиків…) Як вона себе поводила?

Стадії формування залежної поведінки

1.Психологічна

Психологічне бажання володіти предметом залежності. Людина сприймає її як щось необхідне, а сам предмет приносить все менше і менше задоволення через звикання. Відбувається поступове збільшення витрат зусиль і часу на залежну поведінку. Це виражається в збільшенні дози і частоти прийому у наркомана часу, проведеного за грою. При незадоволенні своєї залежності в людини погіршується настрій, панують негативні емоції, виникають конфлікти з оточуючими.

2. Синдром фізичної та психологічної залежності

Виникає, коли організм і психіка людини остаточно пристосовуються до залежної поведінки, і предмет залежності вже не приносить задоволення. Але якщо не вживати психотропні речовини в організмі стає наявними болючі дисфункції – абстинентний синдром. Якщо на цій стадії не почати лікування, то людина починає все більше вживати наркотики (або демонструвати інші форми залежності), відсторонюючись від усіх інших сфер свого життя. Система цінностей, життєві погляди руйнуються, як і відносини в сім’ї та в суспільстві.

3. Розумова та фізична деградація

Третя стадія починається, коли залежність починає завдавати сильну всебічну шкоду життю і здоров’ю хворої на залежність людини. Організм слабшає, відбувається безліч соматичних захворювань, що провокуються тією чи іншою формою залежності. Відносини з оточуючими людьми остаточно руйнуються, всі думки, поведінка людини підпорядковані оволодінням предмету, від якого вона залежить.

Яскравим прикладом залежної поведінки є Голум із фільму «Володар перснів».

Поміркуйте, як саме може вплинути залежна поведінка на такі сфери життя:

·        Відносини з родиною;

·        Побудова кар’єри;

·        Фінансовий добробут;

·        Здоров’я;

·        Спілкування з друзями;

·        Відпочинок, хобі;

·        Навчання;

·        Саморозвиток.

 

Міф чи реальність?

Прочитайте речення. Чи згодні ви з ними? Визначте, чи є кожне з них міфом чи реальністю?

1. Паління, вживання алкоголю, наркотиків допоможе відчувати себе модним, сучасним, дорослим, незалежним.

2. Вживати шкідливі речовини не так небезпечно, як кажуть.

3. Тютюн, алкоголь, наркотики допомагають розслабитись, відпочити, гарно провести час.

4. Не можна не підтримати компанію, в якій вживають всі.

5. Від одного разу нічого не буде.

6. Від паління, вживання алкоголю, наркотиків можна відмовитись в будь який момент.

 

1. Міф. Звичка вживати психоактивні речовини не додає здоров’я й авторитету, людину вважають безхарактерною. Нині у світі пропагується відмова від куріння, вживання алкоголю, наркотиків. У багатьох країнах за куріння в громадських місцях стягують штраф. Поява ранніх зморщок, жовтуватий наліт на зубах у курців, порушення працездатності, швидка втома ніколи не були і не будуть ознаками дорослої людини. Щоб швидше подорослішати, слід розвивати інтелект і набувати корисних навичок. Модно займатися спортом, вести здоровий спосіб життя.

2. Міф. Куріння і алкоголь — загроза здоров’ю та життю, причина багатьох хвороб серця, шлункового тракту. Хімічні сполуки цигаркового диму уражають сітківку ока, що може призвести до сліпоти. Під дією алкоголю порушується функція головного мозку, переоцінюються можливості й недооцінюється складність ситуації. Багато людей втрачає життя від необачних вчинків, здійснених під впливом алкоголю, від отруєння великими дозами напоїв, від хвороб, спричинених залежністю від уживання.

3. Міф. Куріння й алкоголь збуджують, а не заспокоюють діяльність нервової

системи, мозку, згодом пригнічують їх діяльність. Їх уживання не вирішує проблем, а спричиняє нові, пов’язані зі здоров’ям. Негативні почуття не зникають самі. Усі проблеми, суперечки, непорозуміння треба вчитися вирішувати, приймаючи зважені рішення.

4. Щоб бути насправді незалежним, самостійним у рішеннях і поведінці, слід формувати навички впевненої поведінки, доброзичливого спілкування. Шкідливими звичками нічого не довести, а здоров’ю можна зашкодити назавжди. Щоб підвищити самооцінку, треба вдосконалювати власні риси характеру, розвивати силу волі.

5. Міф. Не піддавайся тиску компанії. Ті, хто вмовляють закурити і випити всупереч твоїм бажанням, — несправжні друзі. Не слід боятися, що тебе більше не запросять у таку компанію чи глузуватимуть з тебе. Це вияв їхньої слабкості. Шукай компанію однодумців, які додержуються здорового способу життя.

6. Міф. Алкоголь з газованих напоїв засвоюється швидше, ніж з вина або горілки. Пляшка пива містить стільки само алкоголю, скільки чарка горілки. Отруєння психоактивними речовинами може виникнути вже після першого вживання.

7. Міф. Це самообман. Залежність виникає дуже швидко. Багато людей втратили здоров’я або навіть життя через залежність від вживання психоактивних речовин.

Чому важливо вміти сказати «ні»?

Вміння говорити «Ні» - це корисне вміння, яке є головною ознакою впевненої поведінки людини в ситуаціях небезпечної пропозиції. Володіючи достовірною інформацією, не складно відмовити незнайомій людині у небезпечній пропозиції. Набагато складніше відмовити другові чи компанії друзів у небезпечій пропозиції.

·        Використовуй метод «заїждженої платівки»: постійно повторюй своє «ні» знову і знову.

·        Скажи: «Ні! Мене це не цікавить!»

·        Відмовся продовжувати розмову: «Я не хочу більше про це говорити», запропонуй альтернативу або припини спілкування.

·        Детально поясни причину відмови, але не виправдовуйся, поводь себе впевнено.

·        Відповідай з гумором: «Мій собака мене не зрозуміє», або «Я б і радий, але Меркурій сьогодні в активній фазі – це ніяк не можливо».

Розгляньте ситуації і поміркуйте: що можна порадити підліткам та їх батькам? Як можна було вирішити проблеми іншим чином?

1.Андрію було складно спілкуватися з однолітками та заводити друзів. Учень гарно малював, захоплювався програмуванням, але не міг знайти друзів за інтересами.  Він хотів бути популярним серед однокласників, але однолітки не звертали на хлопця уваги. Коли в клас прийшов новий учень, Дмитро, Андрій почав спілкуватися з ним. Одного разу новий друг запропонував хлопцю «травку», зазначивши, що він зможе провести час гарно та краще спілкуватися з іншими. Хлопець погодився на пропозицію, почав дружити з компанією Дмитра – старшими за них хлопцями. Поступово Андрій почав погано вчитися, пропускати уроки, в нього погіршились стосунки з батьками. Його нові друзі почали вимагати гроші за «травку», оскільки вже наявні були борги. Пройшов рік. Хлопець зрозумів, що його життя неможливе без наркотиків.

2. Після народження молодшої сестрички Катя відчула нестачу уваги батьків. Вони думали тільки про Оленку, навіть про оцінки старшої доньки забували спитати. Натомість подарували їй новий комп’ютер – щоб гарно вчилася. Дівчина ніколи не казала батькам, що їй прикро через їх ставлення – через образу, та й думала, що вони вважають її хвилювання дрібницею. Одного разу Катя знайшла цікаву онлайн-ігру. В чаті вона вона зустріла нових знайомих. Дівчина почала робити успіхи, і разом з новими друзями кожного дня грала у вільний час. Спочатку Катя забула про свої  захоплення – малювання та плетіння з бісера, а потім перестала виконувати домашні завдання. Поступово дівчина почала прогулювати школу, забувала поїсти і все менше спала. Її хвилювали лише нові рекорди у грі. Коли мати чи батько просили її вимкнути комп’ютер і піти до ліжка,  Катя починала їм грубити та ображати їх, часто у разі невдач зривалася на малу сестричку, яка нібито завжди заважала грати. Через рік батьки разом з донькою звернулися до психолога.

Заповніть, будь ласка, анкету за покликанням:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfIsFUJ2kma7ATKJOp6U2Q3Mmv_Tv_E_psgAn4YCEoJKQy8hw/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?