среда, 3 ноября 2021 г.

Як вийти із трикутника Карпмана?



Трикутник Карпмана – це або соціальний, або психологічний шаблон взаємодії між людьми), вперше описаний психіатром Стівеном Карпманом. Даний шаблон описує три чергові психологічні ролі, які зазвичай люди займають в звичайних ситуаціях, а саме: жертва, переслідувач (персонаж, який надає тиск) і рятувальник (людина, яка втручається з нібито благих спонукань, щоб допомогти слабшому). В такому трикутнику можуть обертатися від двох індивідів до цілих груп, проте ролей незмінно буде три. Учасники трикутника Карпмана іноді можуть мінятися ролями.

Опис моделі відносин

Вже згадана модель передбачає поділ людей, як писалося вище на три іпостасі. Між жертвою і тираном зароджується конфлікт, рятувальник прагне врегулювати ситуацію і врятувати потерпілого. Специфіка описуваної моделі полягає в її тривалому перебігу, тобто такий стан нерідко зберігається деякий час, влаштовуючи в деякому роді кожного з співучасники взаємодії. Переслідувач цькує оточуючих, жертва відшукує задоволення в звалюванні відповідальності за власну неуспішність на оточення, а рятувальник ж бачить власне приречення в порятунок "сірих і убогих" зі складних життєвих ситуацій.

Персонаж рятувальник є найменш очевидним амплуа. У трикутнику Карпмана він не той індивід, який схильний надавати допомогу будь-кому в надзвичайних умовах. Рятувальник завжди має змішаний або таємний мотив, який йому самому егоїстично вигідний. У нього є явна причина вирішення проблеми, тому, здається, що він прикладає чималі зусилля, щоб її вирішити. При цьому у рятувальника в наявності і приховане підставу щоб залишити проблему невирішеною, або досягти мети вигідним йому способом. Наприклад, даний персонаж може відчувати самоповагу, або відчувати себе так званим рятувальником, або насолоджуватися, спостерігаючи, що хтось подневолен або довіряє йому. Оточуючим здається, ніби така людина діє виключно з прагнення допомогти, однак він лише грає з персонажем жертва, щоб продовжувати отримувати власну вигоду.

Незважаючи на чіткий розподіл амплуа в трикутнику Карпмана, люди в одній іпостасі залишаються далеко не завжди, оскільки їм складно постійно слідувати одній позиції, тому жертва нерідко трансформується в переслідувача, а персонаж рятувальник робиться жертвою. Тут необхідно позначити, що такі метаморфози не характеризує стійкістю, вони носять епізодичний характер.

Таким чином, переслідувач (диктатор), жертва і рятувальник є основоположними дійовими особами, на взаєминах яких збудований трикутник Карпмана. Описувану модель взаємодії часто називають співзалежних відносинами. Подібні відносини базуються на самореалізації за рахунок іншого учасника. Так, наприклад, персонаж жертва відшукує виправдання собі в "атаках" диктатора, який, в свою чергу, досягає задоволення шляхом підпорядкування собі жертви. Рятувальник ж виявляє агресію по відношенню до переслідувача, пояснюючи власні дії захистом жертви. Така ситуація схожа замкнутого кола, розірвати яке досить складно внаслідок того, що учасники просто не бажають цього.

Роль жертви

Основною особливістю людини, добровільно програє роль жертви можна вважати відсутність бажання покласти відповідальність за персональні невдачі на власні плечі. Йому простіше перекласти проблеми і знаходження шляхів їх вирішення на найближче оточення. Типова поведінка індивідів-жертв – це спроби пробудити жалість у співрозмовників, викликати у них співчуття. Найчастіше жертва власними діями провокує у тирана появу агресії, щоб в подальшому отримати шанс маніпулювати ним заради досягнення власних егоїстичних цілей.

Люди, які посіли описувану позицію, переконані в несправедливості буття і повного стражданнями життя. Суб'єкт, який має такі переконання, повний страхів, образ і коливань. Він схильний до відчуття провини, ревнощів, почуттю сорому й заздрості. Тіло його перебуває в стійкій напрузі, яку сам індивід і не помічає, але, з часом, такий стан породжує безліч різних недуг.

Жертви бояться самого процесу існування, бояться сильних вражень. Вони схильні до депресивних настроїв та тузі. Навіть якщо індивід, який перебуває в амплуа жертви, веде діяльний спосіб буття, то все одно він інертний в душі і безініціативний.У ньому відсутнє прагнення до прогресу і руху.

Необхідно акцентувати, що власне іпостасі жертви Карпман відвів центральну позицію в трикутнику. Роль жертви є ключовою, оскільки досить швидко може трансформуватися або в тирана, або рятувальника. При цьому людина, що програє цю роль, власним переконанням в важливих аспектах не змінює. Він все також намагається уникнути будь-якої відповідальності за персональні діяння.

Щоб вибратися з даного порочного кола співзалежних відносин розроблені рекомендації для жертви, наприклад, таким особам необхідно намагатися змінити власний емоційний настрій. Їм необхідно повірити в наявність можливостей привнесення у власне існування змін і усвідомити, що особистість неможлива без покладання відповідальності на власні плечі.

Роль переслідувача

Деспот відповідно до власної природою цілеспрямований на лідерство і домінування над оточуючими. Індивід в цьому амплуа прагне маніпулювати жертвою, цілком виправдовуючи свої діяння. Наслідком описуваної поведінки переслідувача є опір об'єкта нападок.Угамовуючи такий протест, тиран самостверджується, а також отримує задоволення. Пригнічення оточуючих – базова потреба переслідувача. Ще однією специфікою даного амплуа вважається не безпідставність дій деспота. В душі він обов'язково знайде кілька приводів і виправдань. Якщо пояснення відсутні, то переконання руйнуються. При цьому, коли переслідувач натикається на опір з боку об'єкта "атаки" таких, то це стимулює його рухатися наміченим курсом.

Тиран може відчувати:

– прагнення відновити справедливість;

– переконаність в правильності своїх дій;

– непохитність своєї правоти;

– тяжіння покарати винного;

 

– ображене самолюбство;

 

– азарт переслідування.

Найчастіше агресорами стають суб'єкти, які в дитячому періоді піддавалися насильству фізичного або психологічного характеру. Такі діти в душі відчувають т почуття сорому і гніву. Ці почуття в подальшому управляють ними.

Нападки на оточуючих допомагають переслідувачеві долати відчуття власної неспроможності і незручності. Тому домінування над оточенням стає фундаментом їхньої поведінки.Тиран вважає завжди і у всьому себе правим. Серед методів впливу на інших, що користуються популярністю у диктаторів, виділяють залякування, допит, докори, звинувачення, провокації.

Власну вразливість агресор не визнає, а тому найбільше його лякає власна безпорадність. Тому йому необхідний страждалець, на якого він проектує власну недосконалість, звинувачує його в невезіння. Взяття відповідальності за персональні діяння і поведінку – ось основні рекомендації для переслідувача. Тиран на відміну від об'єкта нападок надмірно переконаний у власних поглядах і собі самому. Переслідувач впевнений, що лише він відає, що робити. А тому, віруючи, що все оточення помиляється, він відчуває агресію, роздратування і гнів щодо об'єкта "атак" і його рятувальника.

Роль рятувальника

Розуміння ролі персонажа рятувальник, мотивів його дій та їх результатів є ключем, який веде до усвідомлення і відстеження цього амплуа у власному буття. Це шанс зробити осмислений вибір: маніпулювати далі індивідами або навчитися здорово ставитися до оточення і власної персони.

Не слід ототожнювати гру в рятувальника з істинною допомогою в надзвичайних обставинах, наприклад, порятунок людей під час пожежі. У намаганнях рятувальника завжди присутні таємні мотиви, недомовленість і нечесність. Насправді співзалежних відносини по типу трикутника долі гальмують розвиток, привносять страждання людям і плутанину в існування.

Рятувальник програє обрану роль через необхідність рятувати, щоб не замислюватися про власних прихованих почуттях, тривожності, адже об'єкт нападок потребує участі.

Можна виділити 7 ознак, притаманних людям, які віддають перевагу займати описувану позицію у взаєминах.

Перш за все, у таких суб'єктів спостерігаються проблеми в особистих взаєминах, що виражається відсутністю сім'ї, або в родині кожен чоловік існує окремим життям.

Рятувальники найчастіше досить успішні в соціальному буття. Начальство їх цінує за сумлінну працю, законодавчі норми вони не переступають, а якщо і порушують, то це бездоказово.

Основним завданням даної категорії осіб є надати жертві шанс "ковтнути трохи повітря" щоб об'єкт переслідування не «задихнувся", а після затягнути тугіше "зашморг".Даний процес може тривати нескінченно, поки хтось із гравців не вирішить змінити роль. Головна мета рятувальника полягає у виключенні можливості стати жертві самостійною.

Люди, які дотримуються даного амплуа, завжди злегка зневажають об'єкт нападок, внаслідок чого їхня допомога носить поблажливий характер.

Рятувальник часто часто плекає досить "масштабні" плани з порятунку. Даній категорії осіб властива амбітність. Вони прагнуть управляти максимумом індивідів. Чим більш безпорадні люди, тим краще рятівнику, оскільки його влада робиться більш всеосяжної.

Індивіди в цьому амплуа намагаються приховати власну агресію, тому заперечують геть її наявність. Людина є живою істотою, яке часто охоплюють різні емоції, внаслідок чого йому притаманні агресивні посили. Рятувальник же немов напоказ демонструє любов до всіх живих створінь.

Коли жертва нарешті вирішує відмовитися від нав'язливої ​​допомоги, рятувальник вдається до маніпуляції, погрожуючи тим, що об'єкт переслідування залишиться сам в цьому величезному світі, повному жахів і негараздів. Після чого відходить в сторону і займає позицію спостерігача, чекаючи, коли жертва оступиться, знизить і без того низьку самооцінку, покається. Він чекає такого моменту, щоб тріумфально з'явиться. Однак така поява може бути запізнілим, оскільки жертва могла встигнути обзавестися новим "ярмом" у вигляді суб'єкта, всіма силами старається нав'язати власну допомогу.

Як вийти з трикутника Карпмана

Відшукати вихід з співзалежних взаємин найчастіше досить складне завдання. Чим довше людина грає роль, тим глибше його засмоктує трикутник відносин Карпмана. Щоб знайти заповітні двері, перш за все, треба усвідомити наявність даної моделі взаємовідносин у власному існуванні. При цьому способи позбавлення від гнітючих відносин суто індивідуальні, оскільки обумовлені програється роллю суб'єктів. Тому необхідно постаратися об'єктивно поглянути на обставини взаємодії, щоб зрозуміти власну роль.

Найскладнішою і стрижневою персоною в трикутнику Карпмана вважається жертва. Щоб назавжди позбутися від цього амплуа, рекомендується почати з здійснення перших неспішних самостійних кроків щодо поліпшення власного буття. Важливо припинити звалювати з власних плечей тягар відповідальності за насущні проблеми і невдачі на оточення. Необхідно усвідомити, що за будь-яку надану допомогу доведеться заплатити. Також слід навчитися не виправдовуватися і витягувати власну вигоду з взаємодії зі рятувальником, при цьому намагаючись не зіштовхнути останнього з переслідувачем.

Рекомендації для рятувальника полягають, перш за все, в припиненні нав'язування власних "рятувальних послуг". Надавати допомогу людям слід виключно на прохання останніх. Не потрібно роздавати обіцянки при відсутності впевненості в їх виконуваності. При нав'язуванні допомоги годі було очікувати подяки від приймаючої сторони. Якщо ж "рятувальна послуга" була надана заради отримання вигоди, то необхідно прямо сказати про це. Також рекомендується знайти свій шлях самореалізації, яка не передбачає нав'язування допомоги оточуючим і втручання в їх проблеми.

Коли трикутник Карпмана стає тісний для тирана, то необхідно починати роботу по виходу з співзалежних взаємодії. Переслідувачеві, перш за все, слід взяти контроль над власною агресивністю. Роздратування, злість і гнів можна проявляти лише, коли є серйозні причини, які породжують дані емоції. Деспотові необхідно усвідомити, що він також часто буває неправий, як і інше його оточення. Також йому слід усвідомити, що корінь всіх неуспіхів криється в його власній поведінці, інші індивіди не винні в бідах переслідувача. Потрібно розуміти, що якщо сам індивід не зважає на поглядами оточуючих, то і останні не зобов'язані враховувати його позицію. Домагатися власної вигоди слід за допомогою мотивування індивідів, а не за допомогою диктатури.

Джерело: https://psichiatria.org/trikutnik-karpmana-2/


Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?