понедельник, 18 января 2021 г.

Година психолога "Безпека в сучасному світі"

 


Ризик присутній в будь-якій діяльності людини. Абсолютна безпека не може

бути гарантована жодній людині, незалежно від її способу життя, статі, віку.

Навіть коли ми дихаємо, є ризик захворіти грипом. Але це непередбачуваний

ризик, іноді неминучий. Ми живемо, бо щоденно уникаємо небезпек або ви-

живаємо в небезпечних ситуаціях. Поняттям «ризикована поведінка« можна

охопити досить широкий спектр наших дій, включаючи найзвичніші, які ми

повторюємо щодня. Доросла людина в змозі оцінювати той ризик, який вона

сама створює своїми вчинками і поведінкою. У нашому житті ми найчастіше

оцінюємо ризик для життя, здоров’я, свободи, незалежності (фінансової в тому

числі). Ви вже знайомі з деякими ризикованими ситуаціями, і сьогодні ми з

вами поговоримо про те, які ще ситуації є ризикованими, а також які саме ри-

зики вони несуть у собі.

 

Подумайте, будь ласка, які саме ризиковані ситуації можуть трапитись із вами?

 

Як можна визначити поняття «Небезпека»?

 

Небезпека – стан відсутності захищеності особи чи групи, що загрожує її життю чи здоров’ю, при якому не задовольняються потреби людини і порушуються її права.

 

Алгоритм, завдяки якому можна оцінити небезпеку:

 

1. Виявити загрозу.

2. Визначити, хто і яким чином несе в собі загрозу.

3. Оцінити загрозу.

4. Обрати засоби/шляхи захисту.

5. Реалізувати їх.

6. Якщо необхідно, переглянути отримані оцінки і відновити (щоб знов не потрапити у ризиковану ситуацію).

 

Існує три основні категорії ризику: дуже ризикована ситуація; си-

туація з низьким чи можливим ризиком; ситуація з відсутнім ризиком. Для того,

щоб оцінити ситуацію, слід передусім оцінити ступінь ризику, який може ви-

никнути.

 

Прочитайте ситуації і визначте, до яких категорій ризику вони відносяться. Подумайте, як діяти в такій ситуації, щоб захистити себе.

 

Ситуація 1.

Дмитра покинула дівчина. Сказала, що їй з ним нецікаво, все одне

і те ж, немає різноманітності, нудно, немає гостроти відчуттів. Дмитро трива-

лий час не виходив з будинку, переживаючи розлучення. Але одного разу друг запросив його на тусовку, сказав, що там буде весело, а Дмитру треба розвіятися, викинути все з голови. Він неохоче погодився. На тусовку вони трохи запізнилися, веселість вже була в самому розпалі. Дмитру кинулося в очі, щобагато хто був незвично збуджений, дивно рухався. Якийсь час він пробував розважитися, але це йому не вдавалося, і він почав збиратися додому. Друг сказав, що такДмитро нічого не доб’ється, і якщо він хоче вирішити свої проблеми раз і назавжди, то треба трохи «прийняти«, тим паче, що з одного разу ніхто не звикає, а якщо не сподобається, то можна кинути у будь-який момент.

 

Ситуація 2

 

Світланка обожнювала Децла, він був її кумиром. Усі стіни в її кім-

наті були обвішані його постерами, вона постійно скрізь ходила в навушниках. Одного разу збулася її мрія, вона дістала квитки на концерт Децла. Світланка підібрала відповідний одяг, мріяла вразити свого кумира в саме серце. Але в натовпі підлітків їй вдалося влаштуватися тільки з краю стадіону, звідки нічого не було видно. Засмучена, вона поверталася з концерту, мимо йшли репери, вони махали руками і голосно сперечалися. Світланка почула, як один із них сказав, що Децл покурює травичку. Вона раніше чула про наркотики і у свій час спілкувалася з дівчиною, яка потім стала наркоманкою. «Ось що нас зближуватиме, коханий», – подумала Світланка. Увечері вона подзвонила своїй колишній подрузі і домовилася про зустріч.

 

Ситуація 3

 

Ігорю терміново були потрібні гроші на новий імпортний велосипед. Він пробував продавати касети, книги, але все це було дуже довго, а мрія  не могла більше чекати. І тут дядько Володя, знайомий із сусіднього під’їзду,

попросив його віднести невеликий згорток за адресою і обіцяв добре запла-

тити, якщо Ігор нікому нічого не скаже. Ігор завжди захоплювався дядьком Володею, його джипом і мобілкою. У квартирі за адресою нікого не опинилося. Ігор сів на підвіконня в під’їзді почекати. З цікавості він розвернув згорток. Там був білий порошок у маленькому пакетику. Наркотик – зрозумів Ігор. Дорога штука! А якщо спробувати? Коли ще вдасться, а в житті потрібно все випробувати, щоб стати справжнім чоловіком. Буде, що розповісти друзям. Ігор, обережно надірвавши збоку пакетик, принюхався. Про те, як він пояснить це все дядькові Володі, він у цей момент не думав.

 

Ситуація 4

 

Володя – новачок в цій школі. Відчуває себе самотнім, ще не знай-

шов нових друзів. По дорозі в школу зустрів двох неформальних лідерів класу – Петра і Сашу. Вони запросили піти до Саші додому і випити горілки, переконуючи Володю, що про це ніхто не дізнається, туди ще прийдуть дівчатка, і вони добре повеселяться.

 

Ситуація 5

 

Тетянка та Наталка вирішили на вихідних поїхати на дискотеку до

районного центру. Подруги казали, що там більше гарних хлопців та музика

веселіша. Справді, вечір був дуже веселий – багато нових знайомих, танців,

пригощань. Дівчата і не помітили, як прийшов час останнього автобуса. Ком-

панія нових знайомих – четверо хлопців запропонували провести дівчат до-

дому.

 

Як сказати «ні»?

 

Вміння говорити «Ні» - це корисне вміння, яке є головною ознакою впевненої поведінки людини в ситуаціях небезпечної пропозиції.

 

Володіючи достовірною інформацією, не складно відмовити незнайомій людині на небезпечну пропозицію. Набагато складніще відмовити другові чи компанії друзів. У ситуації тиску друзі не використовують агресії або шантажу. Вони можуть застосовувати вмовляння, лестощі, обіцянки, при цьому наводити аргументи на користь небезпечної дії, не володіючи реальними знаннями щодо її наслідків. Тому треба вчасно помітити тиск і застосовувати техніку відмови.

 

Техніка впевненої відмови:

 

1.Прийми рішення.

2. Скажи: «Ні! Мене це не цікавить!»

3. Займи свою позицію, не вигадуй «поважних» причин.

4. Повторюй своє «ні» знову і знову без особливих пояснень.

5. Запитай того, хто умовляє тебе: Чому ти на мене тиснеш?»

6. Відмовся продовжувати розмову («Я не хоч більше про це говорити») та запропонуй альтернативу.

 

Правіла поведінки з незнайомими людьми

 

Однією з найбільш серйозних небезпек, що постійно підстерігає дітей і підлітків, особливо в міських умовах, може бути зустріч із небезпечними незнайомцями - людьми схильними до злочинних дій, психічно неврівноваженими, а також тими, хто перебуває в наркотичному чи алкогольному сп’янінні. Серед них можуть бути ґвалтівники, грабіжники, хулігани, убивці, маніяки та ін. Для того, щоб уникнути такої небажаної зустрічі, а якщо вона все ж таки відбулася та зберегти своє життя й здоров'я необхідно знати й завжди дотримуватися простих й у той же час досить ефективних правил поведінки:

 

• Пам'ятати, що небажана зустріч із небезпечним незнайомцем найбільш ймовірна влітку, в період з 21.00 до 1.00, узимку з 19.00 до 24.00. Місцем цієї зустрічі може бути пустельна вулиця, парк або сквер, запущений двір, гаражі, лісопосадки, привокзальні райони, під’їзд житлового будинку, ліфт тощо.

 

• Не вступати в розмови з незнайомими людьми на вулиці, в міському транспорті, інших місцях, а у випадку коли поблизу немає інших людей не відповідати навіть на запитання незнайомців і при цьому не боятися показатися погане вихованими.

 

• Якщо незнайомці проявляють наполегливість в установлюванні контакту з вами необхідно терміново тікати від них. А якщо вони вас переслідують, необхідно голосно кричати й звати на допомогу.

• У випадку застосування незнайомцем фізичної сили, активно пручайтеся й голосно кричіть, “Рятуйте!”

• Не приймати подарунків й особливо будь-яких видів частувань від незнайомців: цукерок та інших кондитерських виробів, жувальних гумок, соків та інших солодких напоїв, у яких можуть знаходитися отрута та психотропні речовини.

• Ніколи не заходити одному в під’їзди будинків, ліфти й інші замкнуті приміщення разом з незнайомими людьми.

• Не підніматися поодинці по темним сходам, і ні в якому разі не заходити в чужі квартири. У разі нападу кличте на допомогу. Кричить голосно “Пожежа”, тому що на цей заклик мешканці будинків більш активно реагують, і активно захищайтеся! Для цього застосовуйте всі види опору: свої зуби, нігті, шпильки, гребінці та інші предмети що є під рукою.

 

• Не сідайте в машину, якщо в ній перебувають незнайомі люди.

 

• Ніколи поодинці, без друзів або батьків, не надавайте допомогу незнайомим людям у перенесенні речей, особливо до них додому або до їхньої машини.

• У ситуації, коли фізично сильніші за вас незнайомі люди вимагають у вас гроші або речі - віддайте їм те, що вони хочуть, при цьому постарайтеся їх запам'ятати й відразу ж повідомите про те, що трапилося міліцію, за телефоном 02 або безпосередньо першому співробітникові міліції, якого ви зустрінете. Пам’ятайте, що головне в подібній ситуації - зберегти своє життя й здоров'я.

• Перш ніж прийняти від друзів або знайомих запрошення відсвяткувати день народження або інші свята обов'язково поцікавтеся хто ще запрошений, де точно буде відбуватися святкування й обов'язково про це повідомте своїм батькам.

• Ніколи не приймайте пропозиції від незнайомих людей сходити в кіно , кафе, бар або покататися на машині.

• Не приймайте від незнайомих людей пропозицій знятися в рекламному ролику, надати допомогу в устрої на роботу або навчання. Про всі подібні пропозиції обов'язково розповідайте своїм батькам.

• Не розповідайте незнайомим людям де живете, хто ваші батьки, як ваше прізвище.

• Про всі дивні зустрічі, подарунки і пропозиції незнайомих людей обов'язково й негайно повідомляйте своїм батькам або вчителям.

• Пам’ятайте, що говорити ласкаві слова, обіймати, цілувати, дарувати подарунки й пригощати насолодами можуть тільки дуже близькі люди.

Чи були у вас або у ваших друзів випадки небезпечного спілкування з незна

 

Якщо вам потрібна допомога, не бійтеся попросити її! Краще вчасно розповісти дорослому про проблему, аніж чекати, поки вона збільшуватиметься. Ви можете звернутися по допомогу до батьків, класного керівника чи інших вчителів, соціального педагога, практичного психолога, зателефонувати в поліцію чи на гарячі лінії. Ознайомитись з телефонами гарячих ліній можна за посиланям:

https://kabinetsocialnogopedagoga.blogspot.com/2020/12/blog-post_49.html

Джерела: https://www.school304.com.ua/?page=331, протиалкогольна профілактична програма "Сімейна розмова" Панок В.Г., https://mon.gov.ua/ua/osvita/pozashkilna-osvita/vihovna-robota-ta-zahist-prav-ditini/osobista-gidnist-bezpeka-zhittya-gromadyanska-poziciya


Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?