понедельник, 4 января 2021 г.

Як допомогти дитині організувати своє навчання під час карантину?




Сучасний світ ставить перед нами все нові виклики. Одні з основних навичок, які будуть актуальними для професій майбутнього: гнучкість розуму та самоорганізація. Необхідність залишатися на карантині можна розглядати, як гарну можливість розвинути у наших дітей навички самоорганізації. Чим можуть допомогти батьки?

   Плануємо

   Донесіть до дітей думку, що, незважаючи на те, що вони тепер знаходяться вдома, їм все одно будуть надходити домашні завдання, які необхідно виконувати вчасно. Оскільки ваша дитина звикла до структурованого шкільного навчання, бажано продовжити дотримуватися певної структури для вашої загальної зручності.

   Розробіть план завдань на день, і хоча б умовний домашній розклад. Це допоможе  дитині зорганізуватися, а ще розвивати навички тайм-менеджменту. Підключіть до планування дітей - їм буде простіше дотримуватися розкладу, в створенні якого вони брали участь самі.

   Слід дотримуватися і режиму дня: прокидатися і лягати спати бажано як зазвичай. Розкажіть дитині, що важливо працювати кожен день, дивитися список онлайн-завдань, читати передбачену планом навчання літературу, поясніть, чому це важливо.

    Комфортне робоче місце

    Допоможіть дітям створити власний робочий простір: за обіднім столом, у власному ліжку або в затишному кріслі у вітальні. Іноді зміна локації допомагає переключитися і позбутися нудьги.

      Вчимо організовуватися

   Навчіть дитину дотримуватися порядку на робочому столі. Це необхідна умова. По-перше, бардак розсіює увагу. По-друге, більше часу йде на пошуки необхідних предметів, які повинні бути під рукою. Прибравши все зайве, можна зручно розкласти зошити, книги і все, що потрібно для виконання завдання.

   Переконайте дітей відкласти мобільний і відключитися від соцмереж на час занять. Ніщо так не відволікає від роботи, як месенджери, мобільні ігри та інші розваги смартфона. На час підготовки до занять можна встановити режим «Не турбувати». А, якщо виконуєте завдання на комп'ютері – закрити вкладки браузера із соцмережами.

   Покажіть дітям як розставляти завдання за складністю. Доцільно починати з більш складних предметів чи завдань, чергувати письмові з усними, не забувати звірятися з розкладом на день. Зручно користуватися таймером для контролю за часом. Дитина вчиться керувати часом, встановлювати дедлайни і дотримуватись їх.

   Психологи вважають, що діти з другого класу в стані сам контролювати свої навчальні завдання. Пояснюємо важливість дотримуватися розкладу, вчитися кожен день, робити все вчасно, не перескакувати через теми, не відволікатися, не переходити на сторонні сайти. Складаємо графік навчання,   і кажемо дитині, що якщо їй щось незрозуміло чи потрібна допомога, ви завжди поруч. І потім не втручатися.

    Вчимо працювати з інформацією

   Один з предметів, який викликає найбільші труднощі - математика. В умовах карантину дітям буде необхідно самостійно розбирати нові теми, що теж для них складно і нове, як процес. Найчастіше учні зовсім не читають параграфи з теорією, обмежуючись інформацією, отриманою від вчителя на уроках. У ситуації карантину необхідно навчити дитину самостійно засвоювати новий матеріал. Існує алгоритм трикратного читання тексту, який дозволяє більш якісно засвоїти матеріал предмета.

   Після першого прочитання тексту потрібно відповісти на питання: «про що цей параграф?».  Дитина повинна «переварити» прочитане і зрозуміти основний зміст. Чим коротше і точніше його формулювання - тим краще. Під час другого читання тексту знаходимо основні думки в ньому, орієнтуючись на «ключові слова» - це слова, які несуть в собі основний зміст тексту. Маючи список ключових слів, потім не важко пригадати зміст всього тексту. Підкреслюйте їх в тексті, а ще краще - виписуйте. Третє читання - контрольне. Ще раз читаємо, звертаючи особливу увагу на ключові слова. Після вивчення теоретичної частини розгляньте всі вирішені в параграфі приклади і завдання. І нарешті, необхідно відповісти на контрольні питання, розташовані в кінці параграфа. Якщо дитина не може відповісти, треба повернутися до тексту і знайди відповідь на це запитання. Після цього учень готовий приступати до самостійного вирішення завдань по темі.

   Підтримайте дитину, опрацюйте за вказаним алгоритмом один параграф разом з нею. Далі, коли вона навчитися обробляти нову інформацію, дозвольте робити це самостійно.

   Робимо перерви

   Протягом шкільного дня у дітей є можливість перепочити під час перерв, або поки вони чекають, коли інші діти закінчать свою роботу. Не забувайте дозволяти їм робити такі ж перерви, коли вони займаються вдома. Якщо дитина не може впоратися з якимось завданням, 15-хвилинна перерва може все змінити на краще. Під час перерви дайте можливість дитині підкріпитися, розім'ятися і провітрити кімнату.

   Даємо свободу

   Зовсім не важливо, в якому порядку діти будуть виконувати завдання і робити домашню роботу. Необхідно надати їм можливість самим вибирати порядок роботи і терміни її виконання. Нехай дитина напише всі завдання на день, у перші дні можна допомогти їй у плануванні. Дозвольте дітям самим виконувати завдання з цього списку в будь-якому зручному для них порядку, викреслюючи вже готові.

   Підводимо підсумки

   Дуже важливо у кінці кожного дня обговорити як він минув, які питання виникали у дітей, відзначити все те, що було зроблено, оцінити діяльність дитини. Такі щоденні зустрічі допоможуть вам стежити за прогресом, а дітям відчути, що вони чогось досягли за день, і знати, що їх чекає завтра.

   Всі мі виявилися в незнайомій ситуації, яка може  трохи лякати. Логічно, що домашній «шкільний день» буде неідеальним, і це нормально. Всі ми адаптуємося до чогось абсолютно нового, та нас неминуче чекають труднощі. Не звинувачуйте себе або дітей за те, що щось не вдалося. Прислухайтеся до близьких, бережіть здоров'я і не забувайте відпочивати і знаходити приводи для радості.

Автор: Л.О.Кітченко

Джерело: https://vseosvita.ua/library/ak-dopomogti-ditini-organizuvati-navcanna-pid-cas-karantinu-342126.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?