четверг, 21 января 2021 г.

21 січня - міжнародний день обіймів





Щороку 21 січня світ відзначає одне з найбільш ніжних і теплих свят – Міжнародний день обіймів (Іnternational Hug Day). Cвято належить до числа молодих, адже виникло близько трьох десятиліть тому. Вважається, що свій початок воно бере зі студентського середовища. Суть свята полягає в тому, що під час дружніх обіймів люди обмінюються душевним теплом. Тому, згідно з традицією, цього дня прийнято обіймати родичів та друзів, а також навіть незнайомих людей.

Обійми здатні не тільки підбадьорити, втішити, підтримати і заспокоїти, але і зцілити як душевні, так і фізичні рани.

З точки зору психологів, ми жадаємо обіймів і даруємо їх тоді, коли шукаємо почуття захищеності і внутрішнього комфорту. Обіймаючи іншу людину, ми або самі потребуємо почуття спокою та безпеки, або прагнемо подарувати його іншій людині.

Потребу в обіймах можна пояснити з точки зору хімічних реакцій, які постійно відбуваються в організмі. У будь-якої людини є потреба в тактильному контакті з іншими людьми. У момент обіймів в кров починає надходити гормон окситоцин, який покращує самопочуття і настрій. Величезну дозу окситоцину людина отримує, обіймаючи близьку людину.

У 1970-х роках ХХ століття почалися дослідження речовин під назвою ендорфіни. Вчені довели, що ці морфіноподібні речовини здатні притупляти біль і викликати відчуття ейфорії у людини. Мозок починає виробляти збільшену кількість цих речовин в момент обіймів.

За відчуття у відповідь на дотики до нашої шкіри відповідає окрема зона мозку. Вчені довели, що якщо дитину недостатньо обіймати, ця зона мозку може атрофуватися, і згодом постраждає імунна система.

Якщо діти до 7 років ростуть без обіймів, то в дорослому житті вони виявляються нездатними на любов і співчуття до інших людей. Це призводить до різних відхилень і антигромадських вчинків. Детальні дослідження цієї області довели, що суспільства, в яких не прийнято багато обніматися, стають агресивнішими.

У філософії Стародавнього Сходу обійми вважалися надзвичайно важливою дією, яке надавало цілющий і омолоджуючий ефект на організм. Під час обіймів чоловік і жінка також обмінюються енергією.

Так звана терапія обіймами — надзвичайно дієвий метод лікування. Дослідження показують, що обійми, як і сміх, ефективні під час лікування різних недуг, а також допомагають позбутись депресії та стресу.

За словами вчених, правильні глибокі обійми, коли серця двох людей немов торкаються один одного, приносять неабияку користь, а саме

Обійми викликають відчуття довіри та безпеки. Це допомагає поводитись більш впевнено та відкрито.

Обійми здатні підвищувати рівень гормону, який допомагає позбутись відчуття самотності та гніву (окситоцину).

Довгі обійми сприяють виділенню гормону щастя (серотоніну). Саме завдяки ньому у людини піднімається настрій і з'являється відчуття щастя.

Обійми зміцнюють імунну систему.

Обійми здатні підвищувати самооцінку. Коли наші рідні обіймають нас, то проявляють не лише свою любов, а й показують те, що ми — особливі. Такі відчуття та асоціації притаманні кожній людині ще з дитинства.

Завдяки обіймам розслабляються м'язи, знімається напруга та стрес, а також — втамовується біль.

Обійми позитивно впливають на нервову систему, заспокоюючи її та покращуючи емоційний стан людини.

Обійми вчать нас дарувати та приймати, адже в будь-якому з цих випадків ви почуватиметесь краще.

Дія обіймів схожа на медитацію та сміх. Вони вчать нас відпускати погане і насолоджуватись теперішнім моментом; допомагають об`єднати серце, почуття та дихання.

Енергія, якою між собою обмінюються люди, обіймаючи один одного, — це внесок в їхні стосунки. Він спонукає до співчуття та розуміння. Це той випадок, коли 1+1=3, тому що приходить розуміння, що ціле — більше, ніж сума його частин. І ця взаємодія, найімовірніше, приведе до безпрограшних результатів.

Для виживання людині потрібно, щоб її обнімали 4 рази на день, 8 раз — для підтримки, і 12 — для особистого зростання та розвитку,

 

 американський психолог Вірджинія Сатир


Джерело: https://www.facebook.com/Truskawiec/posts/2280808022007683/

https://www.unian.ua/lite/holidays/z-dnem-obiymiv-privitannya-z-dnem-obiymiv-2021-kartinkah-listivkah-i-virshah-11291453.html

https://mizky.com/article/214/10-reasons-to-hug

Корисні  посилання: https://www.nationalhuggingday.com/ (англійською мовою)

                               http://worldpeace.org.au/readcyber.asp (англійською мовою) можна відправити

                                     комусь  дистанційну «обіймашку».


Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?