четверг, 31 декабря 2020 г.

Безпечне освітнє середовище

 


Сьогодні суспільство бажає бачити школу не лише одним із освітніх ресурсів, а скоріше простором розвитку та співпраці як всередині, так і по відношенню до зовнішнього світу. Сучасне освітнє середовище створює неповторне індивідуалізоване та персоналізоване враження, де у кожного є можливість відшукати себе.

Дослідники вважають, що психотравмуючі ситуації прямо чи опосередковано впливають на фізичне і психічне здоров'я особистості. Зокрема, до психотравмуючих ситуацій у навчальному процесі освітнього закладу можна віднести:

- Конфлікти у стосунках вчитель - учень, учень - учень, учень - батьки тощо;

- Проблема адаптації в освітньому середовищі

- Атмосфера нездорової конкуренції між однолітками;

- Надмірна вимогливість педагогів тощо.

Що впливає на безпечне освітнє середовище?

1. Якість міжособистісних відносин: позитивні фактори (довіра, доброзичливість, схвалення, толерантність), негативні фактори (агресивність, конфліктність, ворожість, маніпулятивність);

2. Захищеність в освітньому середовищі - оцінка відсутності насильства у всіх його видах, формах для всіх учасників освітнього простору. 

3. Комфортність в освітньому середовищі - оцінка емоцій, почуттів та домінуючих переживань у процесі взаємодії дорослих і дітей в освітньому середовищі закладу. 

Принципи безпечного освітнього середовища

1. Принцип домінування життя людини як головної цінності, що визначає модель мінімальної (необхідної безпеки), максимально усуває ризики, що загрожують життю як дітей, так і дорослих. 

2. Принцип регіональної специфіки передбачає під час організації системи безпеки освітнього середовища школи облік небезпек і можливих надзвичайних ситуацій конкретного регіону (міста, області, роботи).

3. Принцип комплексної оцінки небезпек (ризиків), що задає методику різних педагогічних (освітніх) ризиків (зовнішніх і внутрішніх) на основі комплексного, системно-синергетичного підходів. 

4. Принцип міні-макса, що визначає досягнення максимального ефекту безпеки при наявності мінімуму ресурсного забезпечення. 

5. Принцип максимальної ефективності управління системою заходів і створених педагогічних умов, спрямованих на забезпечення максимальної безпеки освітнього середовища і школи, як соціального інституту в цілому. 

Робота над створенням освітнього середовища не припиняється з досягненням певного результату. Насамперед, це безперервний процес реагування на нові виклики життя, пошук нових можливостей ресурсів, генерування ідей та правил. Водночас необхідно, щоб всі учасники освітнього процесу усвідомлювали спільну відповідальність мали вміння, бажання та добру волю для такої співпраці. 

Джерело: "Кодекс безпечного освітнього середовища", методичний посібник. - К., 2018. - Міністерство освіти і науки України, ВБО Український фонд "Благополуччя дітей"




Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?