среда, 9 декабря 2020 г.

Відповідальна людина - яка вона?

 



Як часто ви чуєте фрази на кшталт «Треба відповідальніше ставитись до навчання», або «Коли ти вже станеш відповідальним?». Можливо, на прохання описати людину ви казали «Він безвідповідальний», або, навпаки «Він дуже відповідальна людина».

Подумайте, будь ласка, що приходить вам на думку, коли ви чуєте ці слова? Чи є у вас певні асоціації з цими словами?

Відповідальність – це вимога до людини, яка полягає в здатності передбачати результати власного вибору, об'єктивно оцінювати свої дії та аналізувати їх. Для відповідальності велике значення має вибір як основа дії, від якого залежить розвиток особистості.

В залежності від сфер життєдіяльності людей відповідальність має ряд форм. Під впливом ускладнення суспільного життя, появи різноманітних соціальних інститутів відокремилися і виокремилися як самостійні наступні види відповідальності:

·        юридична;

·        економічна;

·        моральна;

·        професійна;

·        політична;

·        екологічна;

·        моральна.

Правова (юридична) відповідальність виражає необхідність дотримання прийнятих державних законів і норм державного регулювання. Юридично відповідальною буде поведінка тієї організації, яка суворо виконує закони та існуючі нормативи. Але у соціальному плані вона може відрізнятися безвідповідальною поведінкою при використанні, наприклад, суперечливою або брехливої реклами, порушення стандартів якості продукції, екологічних нормативів та ін.

Ознайомтесь, будь ласка, з інформацією щодо правової відповідальності  дітей:





 

Як ви вважаєте, яким був би наш світ, якщо люди би взагалі не несли ніякої відповідальності? Чи був би цей світ безпечним?

Кожний людський вчинок як наслідок обраного рішення в ситуації морального вибору так чи інакше порушує інтереси інших людей, суспільства. Оскільки моральний вибір виражає реальний зв'язок особистості з іншими людьми, а отриманий результат набуває певного значення для інших людей, це завжди накладає відповідальність на особистість. Відповідальність означає спроможність правильно зрозуміти потреби інших людей як свої особисті. Людина тоді поводитися відповідально стосовно інших, коли поважає в них особистість. Бути відповідальними означає розумне вміння керувати особистою поведінкою, не даючи волі ірраціональним пристрастям.

Нести відповідальність означає приймати на себе всі наслідки своїх вчинків. Відповідальній поведінці протистоїть безвідповідальна — це вчинки, які відбуваються без урахування наслідків для себе та інших. Безвідповідальність завжди пов'язана з байдужкістю й легковажністю або з надмірною самовпевненістю. Насамперед, безвідповідальність означає спробу перекласти наслідки своїх вчинків на інших.

Впродовж життя людина стискається з безліччю різноманітних ситуацій, в яких слід зробити той чи інший вибір. За дітей відповідають батьки, але доросла людина несе відповідальність за власне життя.

Поміркуйте, які наслідки може принести безвідповідальна поведінка?

Вправа «Колесо життя»

Методика запропонована Біллом Рейном, професором з університету  Канади. Наші пращури сприймали  життя як колесо, відповідно до цього світогляду, все в житті має існувати в гармонії.

Вправа дає змогу поглянути на себе з іншого боку. Більш цілісно, звернути увагу на різні сфери життя та відкрити можливості для розвитку. Як вже було сказано, колесо ототожнюється з гармонією, спокоєм, балансом. Тому саме цей образ і застосуємо.

Для виконання  вправи, краще обрати тихе і затишне місце, щоб уникнути зайвих подразників і відволікаючих факторів.

 


Візьміть аркуш білого паперу та зробіть в середині крапку, а потім проведіть 8 променів від неї. Так, щоб можна було утворити 8 рівних секторів. Приблизно, як на малюнку нижче. Підпишіть кожен сектор, або позначте так, щоб вам було зрозуміло. Замість грошів та фінансів можна вказати навчання. Методика досить проста – по кожній осі потрібно проставити відповідну оцінку поточного положення ваших справ. Шкала від 1 до 10 , де 1 – низько (біля центра), 10 – високо (біля лінії окружності). Після того, як ви визначите сектори, над якими потрібно працювати, напишіть три кроки які допоможуть покращити ваш стан. Наприклад, якщо у вас низька оцінка у секторі "здоров'я та спорт", то трьома кроками покращення можуть бути: ранкова пробіжка, відмова від користування ліфтом, вживання щодня 1,5 л. води. Таким чином, ця вправа дає змогу визначити, де слід попрацювати над собою, зрозуміти свій вплив на власне життя. 

Вправа "Портрет відповідальної людини". Уявіть собі відповідальну людину та опишіть її. Які в неї риси характеру? Чи є вона успішною?





Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?