среда, 5 мая 2021 г.

Як захистити дитину від психологічних маніпуляцій?


Дорослішаючи, наші діти заводять нові знайомства. Однокласники, друзі з двору, напарники по секціях і гуртках, вчителі, тренери – це те коло знайомих, яке ми бачимо і, як нам здається, можемо контролювати. Але скільки знайомих і приятелів є у наших дітей, про яких ми не знаємо, як вони впливають на їхній психологічний та емоційний стан і як допомогти їм уникнути психологічних маніпуляцій, спробуємо розібратися в цьому питанні.

Навчитися говорити «ні»

Одне з найважливіших правил, щоб уникнути психологічних маніпуляцій, навчити дитину говорити «ні». Ваші діти завжди повинні знати, що вони не повинні робити того, чого вони не хочуть (проводити час з тими людьми, з ким не хочуть, виконувати дії, які їм неприємні, йти туди, куди не хочуть). Дитина змалечку повинна знати, що його «ні» – це константа, ніхто не може його схилити і змінити його думку. Діти повинні розуміти, що відмовляти, чи не погоджуватися – це нормально, ніхто не образиться на них і не перестане спілкуватися, якщо дитина скаже «ні». І дуже часто це «ні» може врятувати їм життя і забезпечити безпеку.

Не піддаватися на провокації

Щоб отримати своє кривдники часто йдуть на провокативні заходи, використовують методи шантажу, погроз, спекуляцій. Дитина повинна навчитися чітко їх розпізнавати і не вестися на це. Завдання батьків – пояснити малюкові, що він не повинен боятися такого роду маніпуляцій.

Не боятися конфліктів

Усі ми хочемо, щоб наші діти були доброзичливими, чуйними, але важливо пояснити їм, що уникнути конфліктів в цьому житті буде дуже складно. Ні в якому разі не можна нікому дозволяти принижувати, ображати себе, застосовувати по відношенню до себе фізичну силу. Завжди потрібно вміти постояти за себе, відстояти свою честь і гідність, навіть якщо це загрожує конфліктом. Дитина не повинна боятися поскаржитися на кривдника, будь-то дитина або ж дорослий.

Чітко усвідомлювати межу моє / чуже

З самого дитинства дитина повинна розуміти, що чужі права порушувати не можна, не можна без дозволу брати чужі речі і нав'язувати людям свою думку. Але не менш важливо усвідомлювати дитині перелік своїх прав і свобод. Вона повинна чітко розуміти, що жодна людина, навіть старша і більш впливова, не може нав'язувати їй свою думку, застосовувати до неї силу, принижувати її погляди і переконання, змушувати щось робити.

Завжди бути на стороні своєї дитини

Впевненість в собі, психологічна та емоційна стабільність дитини – йдуть з сім'ї. З народження дитина повинна відчувати, що його будинок і його сім'я – це його фортеця і оплот, там завжди в неї вірять, її підтримають у всьому. Навіть якщо ваша дитина помилилася, або діє не так, як вам здається правильним, підтримайте її. Вірте в неї, йдіть разом до її цілей. Тільки сильна і впевнена в собі особистість зможе протистояти маніпуляціям і не піддатися на провокації з боку дорослих або малолітніх кривдників.

Джерело: https://kanalukraina.tv/news/neznikay-yak-zahistiti-ditinu-vid-psihologichnih-manipulyaciy

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?