среда, 9 января 2019 г.

Небезпечні залежності

      Отруйність никотину відчув кожний, хто взяв у рот першу у житті сигарету. Ніхто не може докурити першої сигарети до кінця. Цьому заважають запаморочення та нудота, а часом і неприємні відчуття, такі як інтенсивне слиновиділення, шум у голові, головний біль, запаморочення. Нікотин - одна з найсильніших рослинних отрут, основна складова тютюнового диму. У чистому виді це безбарвна оліїста рідина неприємного запаху, гірка на смак. Вона добре розчиняється у воді, спирті, ефирі і легко проникає крізь слизові оболоники порожнини рота, носа, бронхів, шлунку. Смертельна доза нікотину для людини - 50-70 мг (на 1 кг маси тіла). Відомо, що кількість нікотину, який надходить з тютюнового диму в організм, становить приблизно 1/25 його вмісту в тютюні. Важливе значення має те, як часто роблять затяжки під час паління. Людина дістає смертельну дозу нікотину, викурюючи 20 - 25 сигарет на день. Розпочати палити набагато легше, ніж кинути. Отже, краще не розпочинати. 

Наркоманія - це тотальне ураження особистості, яке супроводжується ускладненнями з боку фізичного здоров'я. Людина поступово втрачає моральні якості, сім'ю та друзів, не може придбати професію або забуває ту, якою раніше володів, повільно руйнує свій організм. Найстрашніше в цьому те, що наркомани та їх рідні надто пізно розуміють, що вони вже не просто "бавляться наркотиками", а залежать від них. Іноді залежність розвивається через півроку і навіть рік, частіше через 2 - 3 місяці, але нерідко людина стає залежною після першої ж ін'єкції "чорного" розчину". Що буде в конкретному випадку з тією чи іншою людиною, ніхто не знає. Ніхто не повинен говорити собі "Я знаю, що можу спробувати наркотики, і нічого страшного не станеться". Необхідно пам'ятати, що:
- У молодому організмі, що росте і розвивається, наркотична залежність формується надзвичайно швидко;
- До заборонених наркотиків звикають набагато швидше, ніж до алкоголю та тютюну;
- Навіть одноразове вживання наркотиків в компанії через бажання довести свою дорослість може призвести до залежності;
- Краще рішуче відмовитись від пропозиції спробувати наркотик, ніж занепастити своє життя;
- Доки не сформувалась залежність, людина ще зможе самостійно відмовитись від наркотиків;
- Якщо біда вже трапилась, слід набратись мужності і звернутись за допомогою до батьків, близьких людей, вчителів, психолога, соціального педагога, лікаря.



Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?