среда, 9 января 2019 г.

Енергетична пастка




Якщо вплив енергетичних напоїв на дорослих людей активно вивчається вченими різних країн, то їхній вплив на підлітків практично не досліджується. Однак вивчався вплив на дітей кофеїну, який найчастіше зустрічається у складі енергетиків. Дослідження, проведене за підтримки Швейцарського національного наукового фонду (SNSF), показало, що кофеїн надзвичайно шкідливий для дитячого мозку — він затримує його розвиток. Виявилося, що він зумовлює скорочення періоду глибоко сну, в результаті чого в мозку зменшується кількість нейронних зв'язків.


Глюкоза, що у великій кількості міститься в енергетиках, спричиняє різке підвищення рівня глюкози в крові. Потім – настільки ж різке зниження. Такі перепади в молодому організмі провокують цукровий діабет. Це захворювання пов'язане з недостатньою кількістю інсуліну, який повинен вивести цукор з крові і доставити його до м'язів і різних органів як джерело енергії. При розвитку захворювання гормон не може справлятися зі своєю роботою, і цукор накопичується в крові, потрапляє в нирки і потім виводиться з сечею, але при цьому витягає воду з організму і може зумовити зневоднення.

Останні роки галас навколо енергетиків посилився у зв'язку з судовими позовами через кілька смертей, імовірно пов'язаних із їх вживанням. У 2012 році 18-річний ірландський баскетболіст Росс Куні після трьох банок напою помер просто під час матчу, а 7 листопада 2014 року в російському Бєлгороді помер 13-річний хлопчик, який перед смертю випив кілька банок енергетика. Школяр ввечері гуляв по місту, йому раптово стало погано, він впав і помер на місці. Причиною смерті була названа гостра коронарна недостатність. І хоча в обох випадках причинно-наслідковий зв'язок між вживанням енергетичних напоїв і смертю визнаний не був, все ж небезпечні властивості їхніх складових є доведеними.

Постачальники і псевдопостачальники енергії

Тепер розглянемо найбільш розповсюджені основні складові енергетиків.

Кофеїн – алкалоїд пуринового ряду, безбарвні або білі гіркі кристали. Він звужує судини, підвищує артеріальний тиск, тим самим спричиняючи ефект припливу бадьорості. Але, на жаль, ненадовго. Через деякий час людина відчуває млявість і слабкість, причому навіть більшу, ніж до прийому енергетика.

Крім того, кофеїн виводить з організму воду, адже має сечогінну дію. Багато хто п'є енергетики і для тамування спраги, натомість отримує зворотний ефект: спрага нікуди не дівається, а ось організм зневоднюється ще сильніше.

І ще одна небезпека: кофеїн спричиняє звикання. Організм починає вимагати ще й ще бадьорості – через це люди і "підсаджується" на енергетик. Якщо часто вживати кофеїновий енергетик, то однієї баночки дуже скоро виявиться недостатньо. Організм вимагає все більшої дози, яка в результаті завдає йому ще більшої шкоди.

Гуарана (Paullinia cupana) – вічнозелений чагарник сімейства сапіндових, росте в Бразилії і Венесуелі. Насіння гуарани містять смоли, дубильні речовини і до 5% кофеїну. Дія гуарани схожа на кофеїн, вона так само має стимулюючу дію. Відмінність полягає в тому, що гуарана виводиться з організму повільніше, ніж кофеїн, і тому її дія є тривалішою. Побічна дія проявляється в нападах нудоти, занепокоєння, нервозності, болях в животі і розладі сну.

Якщо часто вживати кофеїновий енергетик, то однієї баночки дуже скоро виявиться недостатньо.
Таурин міститься в багатьох енергетиках, середня доза становить 200-400 мг на 100 г напою. Така доза не має будь-якого фізіологічного ефекту, проте існувало припущення, що таурин працює, коли сполучається з кофеїном і іншими стимуляторами. Але дослідження, опубліковане в 2008 році, показало, що кількість таурину, яка використовується в напоях, не викликає побічних ефектів, однак і посилення стимулюючого ефекту теж не було помічено.

Теобромін-алкалоїд – міститься в какао, а також в чайному листі. Застосовується в медицині як сечогінний і судинорозширювальний засіб.  Дуже сильний стимулятор.

Женьшень – природний стимулятор різносторонньої дії. У звичайних дозах знижує відчуття втоми, підвищує психічну і фізичну активність. Надмірне вживання загрожує тривожністю, безсонням і підвищенням артеріального тиску.

Вітаміни. Зазвичай в енергетичні напої додають вітамін C і вітаміни групи B. Немає сумнівів, вітаміни – корисні. Але тільки не в такій хімічній компанії, яку вони зазвичай мають в енергетиках. Вітамін B у великих кількостях викликає тремтіння кінцівок, прискорене серцебиття і алергічні реакції. Вітамін С вступає в реакцію з консервантами і ароматизаторами – в результаті виробляються канцерогенні речовини, тобто ті, що підвищують ризик ракових захворювань.

Глюкоронолактон – метаболіт глюкози. Важливий компонент сполучної тканини в людському організмі. Ніякими "енергетичними" властивостями не володіє, однак дещо покращує виведення з організму токсичних продуктів обміну речовин. В енергетиках міститься в кількості, що перевищує природню добову дозу, яку синтезує сам організм, в 250-500 разів.

L-карнітин – речовина, яка синтезується в організмі з амінокислот лізину або метіоніну. Міститься в м'ясних і молочних продуктах, горіхах, деяких фруктах і овочах. Необхідний для нормального засвоєння і розпаду жирів. Організм людини не потребує додаткового джерела L-карнітину крім того, що виробляє сам організм і що він отримує з їжею. Дія високих доз цієї речовини невідома.

На сьогодні в низці країн (Нова Зеландія, Австралія, декількох штатах Америки) повністю заборонено виробництво та продаж енергетичних напоїв. В більшості країн Європи є обмеження в продажі (продаються лише в аптеках за медичними показаннями).Навіть в Росії діє відповідний закон, що регулює продаж енергетиків для осіб до 18 років. В Україні ж спеціального правового регулювання відносин у сфері виробництва та обігу енергетичних напоїв в Україні немає. Тому будьте обережні та відповідальні – ваше здоров'я у ваших руках.
Джерело: https://tsn.ua/blogi/themes/health_sport/energetichna-pastka-861155.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?