пятница, 5 марта 2021 г.

Якщо ваша дитина палить

 Яскрава реклама тютюнових виробів, велика кількість курців, доступність тютюнової продукції - всі ці причини ставлять проблему тютюнопаління достатньо гостро. Чи буде профілактика тютюнопаління дітей і підлітків успішною, залежить від сім'ї. Важливо усвідомити, що тютюнопаління - серйозна проблема. Чи можна розмовляти з дитиною про тютюнопаління? Проводити бесіди з дитиною, підлітком про тютюнопаління потрібно, але при цьому дотримуватися певних умов:

- Розмова має проходити в довірливій атмосфері, бажано на рівних;

- Не можна домінувати в розмові, нав'язувати свою точку зору;

- Варто вияснити знання дитини щодо проблеми та його ставлення до цього, і на цієї основі будувати подальшу розмову;

- Таких бесід не повинно бути занадто багато, не можна постійно і з будь-якого приводу казати про шкідливість тютюну.

Усунення причин паління

Для успішної профілактики паління необхідно знати, чому підлітки починають палити і намагатися нейтралізувати ці причини. Що можна зробити для цього:

1. Через цікавість. Намагайтеся розширити коло інтересів підлітка, демонструючи йому нові можливості, привабливі та доступні йому.

2. Щоб здаватисядорослішим. Підлітка може не задовольнятистатус в родині: він вже виріс, а до нього ставляться як до дитини. Відкорегуйте своє ставлення: підліток повинен мати обов'язки в родині, нести відповідальність за їх виконання. Крім того, він має отримати більший рівень свободи, ніж раніше. 

3. Наслідуючи моду. Моду на паління часто формує реклама. В ній зображено людину, що палить, досить привабливою. Обговоріть з підлітком рекламу, навчіть його критично ставитись до інформації. Розкажіть, що зараз паління не в моді, в деяких країнах курці мають обмеження у правах. 

4. За компанію. Захистити дитину від компаній, які подають небажаний приклад, нереально, але можна навчити її самостійному мисленню, привчити нести відповідальність за свою поведінку, не наслідувати дії інших.

Якщо ви дізнались, що ваша дитина палить, перш за все слід заспокоїтись: хвилювання і гнів ніколи не допомагали вирішенню проблеми. В такій ситуації неефективно влаштовувати скандали і покарання, це може озлобити підлітка, зашкодити довірливим стосункам. Чітко озвучте свою позицію стосовно паління, не відторгаючи при цьому дитину, не відмовляючи їй у підтримці і розумінні. Розкажіть про можливості подолан

ня шкідливої звички. Фрази, які не рекомендується казати у розмові з підлітком і можливі дитячі реакції:

1. Ти ще маленький, щоб палити! - "Добре, от коли я виросту... хоча я вже дорослий!"

2. Щоб я не бачила тебе з цигаркою! - "Немає проблем! Буду палити в більш приємній компанії"

3. Палять лище дурні люди" - "Може, дядько Іван і дурний, але я знаю багато класних хлопців, і всі вони палять"

4. "Не смій палити!" - "Не слід мені наказувати!"

5."Цигарка - це отрута, крапля нікотину вбиває коня" - "Це банально, до того ж я не кінь";

6. "Ось зараз ти палиш, а потім почнеш вживати алкоголь та наркотики!" - "А що, можна спробувати!"

Джерело: https://3gdkb.by/informatsiya/zdorovyj-obraz-zhizni/rekomendatsii-roditelyam-po-uspeshnoj-profilaktike-tabakokureniya-sredi-detej-i-podrostkov

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?