среда, 17 февраля 2021 г.

Небезпечні челенджі у соцмережах: до уваги батьків

 Сині кити пішли... чи прийшли нові?

Італійська служба безпеки зробила обмеження до перегляду та реєстрації на платформі TikTok користувачів, вік яких не може бути визначений. Іншими словами, TikTok в Італії заблокований. Чому це відбулося?

В січні 2021 в місті Палермо, Італія померла від задухи десятирічна дівчинка, яка стала жертвою Blackout challenge. Ця дівчинка була активною, веселою соціальною дитиною, мала аккаунт у додатку TikTok, була дуже захоплена переглядом і записом власних відео. TikTok зараз одна з найпопулярніших платфом серед дітей молодшого шкільного і підліткового віку. Музика, гумор, подорожі, танці, спорт, макіяж і багато іншого. А ще у соціальній мережі весь час проходять челенжі ("Повторюй за мною") і пранки (розіграши). Ну як проходять: один користувач записав відео, поставив певний хештег, а далі... Діти не можуть критично ставитись до вчинків улюблених блогерів і кумирів в TikTok. Для дітей все, що вони роблять - це весело, круто,.популярно!

Десятирічна Антонелла попросила у батька ремінь, взяла телефон та пішла до кімнати - не вмерти, а записати відео у TikTok для гри Blackout challenge, що закінчилось трагедією. 

Нижче наведені лише деякі небезпечні тенденції в TikTok, на які слід звернути увагу, щоб убезпечити своїх дітей і підлітків.

Outlet challenge: зарядний пристрій телефону частково ввімкнено у розетку, тому контакти залишаються частково відкритими. Потім діти впускають дроти на штирі, утворюючи іскри. 

Танці з машини. На цей челендж надихнула пісня популярного співака "In my feeling". Сутність цієї теденції в тому, що користувачі виходять з транспортних засобів, що рухаються повільно під час руху і танцюють під мелодію. 

Tripping jump challenge: троє людей підстрибувують разом. Люди по двох боках роблять підніжку у повітрі людині, яка стоїть посередині, людина падає і достатньо сильно вдаряється головою. 

Pass out prank: впасти спиною назад, вдаючи непритомність і налякати своїх близьких. Таких відео просто міліони. До речі, їх записують і достатньо дорослі люди.

Blackout challenge: відключити себе. Надавити самому собі або за участю іншої людини на горло, обгорнути горло ременем чи мотузкою. Все для того, щоб зробити запис на відео про свій стан у цей момент. Ще такий челенж називають Scoking games - Шокові ігри. Для чого це все? Щоб зібрати перегляди і коментарі.

Батькам важливо знати і розуміти, що критичне мислення у дітей ще не розвинене, а із соцмережами воно розвивається ще повільніше. Обговорювати, дізнаватися, тримати фокус уваги і не думати, що це все безпечні соціальні мережі. 

Джерело: https://www.facebook.com/photo?fbid=3646401008784672&set=a.232252956866178


 

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?