вторник, 7 мая 2019 г.

Збавлення в мережі. Батьки, будьте пильними!

Спокушання онлайн - це процес, в якому доросла особа (чоловік або жінка) за допомогою інтернету або телефону будує з дитиною взаємини задля сексуального використання. Це може бути показ порнографічних матеріалів, виманювання інтимних фотографій, змушення створювати відеозаписи сексуального характеру чи навіть вимога сексуального контакту під час зустрічей. Нові технології допомагають кривдникам побудувати інтимні стосунки з дитиною без відома батьків. 

Процес зваблення в мережі - явище складне. Аби досягти своєї мети, кривдник використовує різні техніки маніпуляції та прикидається іншою людиною, наприклад, занижує свій вік чи змінює стать. Знайомство може починатися з емоційних стосунків, у яких кривдник бере на себе роль хлопця/дівчини та прагне розбудити в дитині почуття закоханості або менторських взаємин, коли злочинець виступає в ролі людини, котра розуміє, підтримує і вчить дитину. 

Тривалість, інтенсивність контакту та спосіб, у який він протікає, залежить водночас від особистості та потреб кривдника й від потреб і поведінки дитини-цілі.

Поведінка дитини - жертви спокушання

Ви найкраще знаєте, як зазвичай поводиться Ваша дитина - її типові реакції, що приносить їй задоволення тощо. Коли ж у поведінці щось змінюється і ви не знаєте причини - це може бути тривожним сигналом. Звертайте особливу увагу на:

- Відсторонення, сум, поганий настрій;
- Коливання настрою;
- Агресивну поведінку;
- Надмірну скритність, особливо щодо активності онлайн (дитина приховує екран телефону чи планшета, виходить з кімнати коли отримує повідомлення тощо);
- Зустрічі або бажання зустрічей з незнайомцями, що супроводжується відмовою говорити на цю тему;
- Страх залишити телефон чи планшет хоч на секунду, стрес та надмірні реакції в ситуації відсутності доступу до інтернету;
- Аутоагресія, думки про самогубство.

Перераховані прояви можуть бути викликані статевим дозріванням підлітка. Але ми радимо придивитися до них в контексті небезпечних стосунків дитини, особливо якщо вони з'явилися несподівано та є інтенсивними.




Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?