вторник, 16 апреля 2019 г.

Як не потрапити на гачок фішінгу?



Що таке фішинг?

Фішинг – це спроба викрасти ім’я користувача, облікові дані людини тощо, переконавши її, що вона спілкується з кимось, кому довіряє. Зазвичай для фішингу застосовуються текстові повідомлення, електронні листи й інші види онлайн-комунікацій. Фішингові листи та вкладені в них файли (а також сайти й завантажувані файли, посилання на які містять такі листи) можуть заражати комп’ютери користувачів вірусами, які отримують доступ до списку контактів і розсилають людям у ньому нові фішингові повідомлення. Інші шахрайські повідомлення можуть містити сповіщення про те, що пристрій заражено вірусами тощо й користувач повинен негайно завантажити "антивірусне" програмне забезпечення (насправді воно, звісно ж, зловмисне). Тож пам’ятайте: жоден сайт або оголошення не здатні визначити, чи правильно працює ваш комп’ютер!

Часом фішингові атаки легко розпізнати, але часто вони бувають складними й дуже переконливими. Наприклад, деякі зловмисники використовують у листах особисту інформацію користувачів. Це так званий цільовий фішинг, персоналізований для одного адресата, і він буває дуже дієвим.Тож важливо вміти помічати в листах і повідомленнях дивні та незвичні риси: це вбереже вас від того, щоб ввести свій пароль на небезпечному сайті чи перейти за сумнівним посиланням.Отримавши певне повідомлення чи відкривши сайт, завжди перевіряйте, чи вони справжні. Зокрема, завжди ставте собі наведені запитання:
• Чи є в сайту якісь ознаки, які свідчать про його надійність (значки тощо)?
• Чи відповідає URL-адреса сайту його назві та заголовку?
• Чи є на сайті спливаючі вікна? (Такі вікна часто використовуються на шахрайських ресурсах).
• Чи починається URL-адреса сторінки з префікса https://, перед яким відображається значок зеленого замка? (Це вказує, що з’єднання безпечне та зашифроване).
• Що написано дрібним шрифтом? (Усякі хитрі нюанси та невигідні умови часто пишуть саме так).

Але що робити, якщо ви попалися на гачок? 
Перш за все не панікуйте!
• Негайно повідомте батьків, учителя чи іншого дорослого, якому довіряєте. Що довше ви зволікаєте, то гіршими будуть наслідки.
• Змініть паролі своїх облікових записів.
• Повідомте всіх друзів, яких ви могли підставити під удар.
• Якщо можливо, то позначте фішингове повідомлення як спам.

Джерело: https://lib.imzo.gov.ua/bitstream/handle/123456789/837/PRESS.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?