четверг, 11 апреля 2019 г.

Домашнє насильство. Газлайтинг

 
      Вперше термін домашнього насильства в сучасному значенні було вжито в 1973 році Джеком Ешлі в Парламенті Сполученого Королівства. До того термін переважно стосувався масових заворушень, насильства всередині країни на противагу насильству з боку зарубіжної сили. 
     Однією з форм насильства є психологічне - форма домашнього насилля, що включає словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдати шкоди психічному здоров'ю особи.
     Газлайтинг - один з видів психологічного насильства, головну роль в якому грає заперечення реальності. Походження терміну пов'язано з фільмом "Газове світло" (Gaslight, режисер Дж.Кьюкор, 1944). У ньому блискуче показано, як одна людина може заставити засумніватись у своїй адекватності іншу людину і майже звести її з розуму, постійно не підтверджуючи реальність оточуючих подій. У повсякденному житті газлайтинг може носити різні форми:

1. Заперечення фактів: "Що з тобою, я ніколи цього не говорив";
2. Заперечення емоцій: "Послухай, тобі здається, що в тебе поганий настрій, але це не так"
3. Постійне підкреслення неадекватності сприйняття, посилання на емоційний стан і можливу душевну хворобу: "Послухай, щось дивне з тобою останнім часом, у твого дідуся так само все починалося", "Це в тебе не втома, а знову твоя депресія починається".

     Коли газлайтер застосовує цю тактику проти вас, ви автоматично стаєте на його бік, щоб залагодити когнітивний дисонанс. У вашій душі боряться дві непримиренні реакції: або він помиляється, або мої власні почуття. Маніпулятор спробує переконати вас, що перше абсолюто неможливе, а останнє - чиста правда, що свідчить про вашу неадекватність. Подібну форму спілкування можуть використовувати як подружжя стосовно один одного, так і батьки стосовно дітей. Нерідко це призводить жертву газлайтингу до серйозних психологічних та емоційних проблем. 
     Щоб успішно протистояти газлайтингу, дуже важливо знайти опору у власній реальності: іноді буває достатньо записати те, що відбувається в щоденник, розповісти друзям або поділитися з групою підтримки. Цінність підтримки збоку в тому, що вона може допомогти вам вирватися зі спотвореної реальності маніпулятора і подивитися на речі самостійно. 
    Маніпуляція не може бути основою здорових стосунків. Чим довше на свідомість людини впливає газлайтинг, тим довше доведеться збирати до купи свою особистість. 

Джерело: https://znaj.ua/society/hto-taki-gazlajtery-i-yak-yih-pozbutysya



Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?