четверг, 5 ноября 2020 г.

Психологічне насильство: маніпуляція

 Маніпулятивна поведінка - такий спосіб організації відносин, коли один учасник прагне досягти своєї мети за рахунок іншого, причому таким чином, щоб останній не усвідомив, що його поведінка насправді зумовлена (провокована) ініціатором взаємодії. 

Можна визначити такі форми:

1.Вісхолдінг

Партнер переводить розмову зі значущої теми. Шуткує, базікає, переключає увагу, щоб не відповідати на важливі питання. Співбесідник не відмовляється від розмови, посміхається, уважно слухає, але при цьому уводить від теми розмови.

2.Газлайтинг

Форма маніпуляції, яка спонукає вагатися в собі і втрачувати почуття реальності і самоцінності. Наприклад, вам розповіли дурну шутку, ви здивовані, але це "у вас проблеми із почуттям гумору", а не у співбесідника з тактом. Вам збрехали, ви обурюєтеся, але це "у вас істерика", а не співрозмовник погано вчинив.

3.Подвійні повідомлення

Фрази або вказівки, що протирічать одна одній. "Наказую тобі не виконувати моїх наказів!" або кричати на дитину "Нікому не дозволяй кричати на тебе!", "Зникни з моїх очей, тримай мене за руку".

4.Неглект

Ігнорування партнером своїх обов'язків по турботі за близькою людиною, нехтування ними її потребами, бажаннями, проханнями. Наприклад, замість придбання ліків хворій жінці витратити гроші на розваги. 

5. Знецінення

Приниження значущості почуттів, цінностей і успіхів інших людей або своїх власних. "В тебе депресія?"Діти голодують - це проблема.", "Отримала диплом? Це добре. А чому він не червоний?", "Не вигадуй, тобі не боляче/не страшно"

6.Пасивна агресія

Пригнічене вираження гніву. Людина не може виразити агресію прямо, завуальовує сарказмом, недоречними шутками: "Який смачний обід! А солі не було, так?"

7. Емоційний неглект

Одна зі сторін не реагує відповідним чином на емоційні потреби іншої сторони. Наприклад, хтось із батьків робить вигляд, що не помічає заплакану дитину, на прохання поговорити може відмахнутися. 

Всі тонкі маніпуляції об'єднує одне - вам, власне, "нічого такого не сказали", а ви відчуваєте злість, обурення, страх, образу. Це - сигнал того, що ваші межі порушено.

Автор: Юлия Сыпачевская

Джерел: https://www.facebook.com/photo?fbid=2790029281240540&set=pcb.2790029307907204

                

                



Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?