пятница, 31 мая 2019 г.

Як навчити дітей інформаційної грамотності?

   

     Дослідник із університету Конектикута розробив для студентів спеціальний вебсайт із фіктивною інформацією про рідкісного Тихоокеанського Північно-західного деревного восьминога, що знаходиться на межі зникнення. На сайті містилась детальна інформація про вигляд, звички тварини, пояснення, чому істота потрапила під загрозу знищення і навіть опис різних видів деревних восьминогів. Студенти повірили у правдивість фіктивної інформації та наполягали на існуванні такого восьминога, навіть коли дослідник зізнався, що це все - вигадки.
        Сучасні діти мають доступ до глобальної бібліотеки. Вони звикли використовувати інтернет для пошуку інформації - для домашніх завдань, шкільних проектів чи просто для розваги. У мережі діти можуть натрапити на рекламу, на фіктивну інформацію, на вебсайти з екстремальними поглядами або повідомлення від інтернет-шахраїв - усі вони мають на меті вплинути на думку читача та спонукати його до певних дій.
       Наші діти повинні здобути важливий життєвий навик - уміння опрацьовувати та відфільтрувати потік інформації, аби докопатися до істини. Щоб досягти цього, потрібно тренувати критичне мислення та навчитися ставити правильні запитання.

Достовірність: чий це сайт? хто це сказав?

1. Зверніть увагу чи це не комерційний сайт, який, можливо, намагається вам або щось продати. Або ж персональна сторінка, що містить радше чиюсь суб'єктивну думку, аніж об'єктивні факти.
2. Які погляди представлені на цьому сайті? Чи є інші точки зору, що тут не висвітлені? 
3. Чи підтверджена ця інформація фактами? Чи це просто люди діляться своєю думкою? Чи не упереджена ця думка?
4.Чи можна перевірити цю інформацію на інших ресурсах?

Кілька джерел: чи інформація актуальна? Чи можна її перевірити?

1. Деяка інформація є змінною в часі. Перевірте дату публікації.
2. Чи є посилання на інші достовірні джерела?
3. Перевірте кілька джерел, відкриваючи різні посилання, а не тільки перший результат у пошуковику. 
4. Порівняйте інформацію, принаймні на трьох різних вебсайтах;

Занадто добре, щоб бути правдою?

Те, що вебсайт виглядаає гарно і професійно не означає, що розміщена на ньому інформація є обов'язково правдивою. Покажіть дітям, що зображення чи фотографії, які вони бачать онлайн, не зажди достовірні, адже можуть бути поредаговані у спеціальних програмах (наприклад, пошукайте "Dove Ad - The Evolution of Beauty", що демонструє, як рекламні облять більш привабливими для покупців).
        Навчіть дитину бути пильною, як офлайн, так і онлайн. Шахраї та аферисти розраховують на:
- Легковерність ("натисни і виграй"...)
- Доброту ("допоможи бідному хлопчику")
- Жадібність ("купи зараз дешевше...")
- Страх ("зроби це, інакше...")

Ще важливіше: навчить вашу дитину не використовувати та не поширювати інформацію, у якій вона не впевнена і яку не перевірила.


Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?