пятница, 1 марта 2019 г.


 Живи без булінгу!

Друже! Ми з тобою живемо у чудовому світі, на прекрасній землі. І від нас з тобою залежить, яким буде навколишній світ завтра. Чи буде в ньому гармонія і злагода, любов і взаєморозуміння, чи він буде насичений приниженнями і образами, страждатиме від насилля і війн? Як просто усвідомити: кожна людина має право на існування. Ми всі різні, всі неповторні, всі унікальні – і це дає нам право бути собою. І якщо хтось чимось відрізняється від інших – це не повинно стати причиною булінгу.     
Адже як боляче буває переживати в житті ситуації насильства, чи то психологічного, чи то фізичного. Комусь не подобається моя зачіска або мій одяг, когось дратує те, як я говорю, комусь не до вподоби моя невпевненість або ж розгубленість, хтось слідкував за мною і зафіксував якусь мою слабинку – і це вже може стати приводом для насміхань, принижень, шантажу, переслідувань… І зразу руйнується гармонія, виникає нестерпний біль – душевна рана, яку нападник постійно роз’ятрює. І наче отримує від того задоволення. Зупинись! Чи знайома тобі така ситуація? Ти - нападник, обачливий, безжалісний, цинічний, чи ти - жертва, безпомічна, тривожна, загнана у куток? А можливо ти - байдужий спостерігач, не сприйнятливий до чужого горя? Тоді згадай слова Юліуса Фучика «Не бійтеся ворогів - вони можуть тільки вбити; не бійтеся друзів - вони можуть тільки зрадити; бійтеся людей байдужих - саме з їхньої мовчазної згоди відбуваються всі найжахливіші злочини на світі». Якщо ти буваєш нападником, усвідом, як багато горя ти приносиш іншим. У твоїй волі зупинити агресію, направити енергію в позитивне русло, виявити повагу до себе та інших і отримати задоволення від життя. Якщо ти – жертва – зберись з силами, озирнись – ти не один, у тебе є друзі, товариші. І у тебе є достоїнства, які заслуговують поваги, поміркуй! Дивись впевнено у завтрашній день! Якщо ж ти спостерігач, пам’ятай, від твоєї думки і реакції багато що залежить: ти можеш зупинити насильство. І так легко протягти руку постраждалому, підтримати, виявити співчуття. Адже ми люди! Давай жити без булінгу! Адже час страждань і образ - він ніби викреслений із життя. В такі моменти гаснуть кольори буття, душу заполоняє зневіра, страх, відчай, і спадають на думку найсумніші і навіть найстрашніші думки. А життя може бути таким прекрасним – квіти, море, сонце, природа, друзі, сім’я, улюблене заняття і ще багато-багато інших позитивних моментів.
 Людина народжується, щоб жити і отримувати задоволення від життя. То ж давай зробимо оточуючий світ добрішим, гармонійнішим, світлішим! Наше з тобою толерантне і емпатійне ставлення до оточуючих, впевненістьу своїх силах, позитивне сприйняття себе і навколишнього світу стане запорукою того, що таке ж ставлення ми зможемо виховати у наших дітей і вбережемо світ від агресії і насильства, збережемо фізичне і психічне здоров’я нації і навчимо наших дітей жити повноцінним життям, в якому буде гармонія, злагода і любов!


Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?