понедельник, 26 ноября 2018 г.

16 днів проти насилля

З 26.11.2018р по 11.12.2018р. триватиме Всеукраїнська акція "16 днів проти насилля", метою якої є привертання уваги громадськості до проблем домашнього насилля, насилля за ознакою статі, інформування про засоби боротьби із проблемою, формування нетерпимого ставлення до явищ насильства. Шістнадцятиденний період охоплює наступні важливі дати:
- 25 листопада - Міжнародний день боротьби за ліквідацію насилля стосовно жінок

Ця дата була обрана в пам'ять сестер Мірабал - політичних активісток, що в 1960р. були жорстоко вбиті за наказом Домініканського диктатора Рафаеля Трухільо. Цей день також став символом світового визнання проблеми гендерного насилля. Дуже важливо, щоб кожен з нас усвідомив, що насилля по відношенню до жінки - це не міф, а реальна проблема сьогодення. Жінки в усьому світі потерпають від домашнього насилля більше, ніж від пограбувань та в автомобільних катастрофах разом узятих.

- 1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Вперше Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначався 1 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я, після того як на зустрічі міністрів охорони здоров'я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД. Щодня в Україні реєструється 48,5 випадків захворювань на ВІЛ-інфекцію, серед дорослого населення ступінь поширеності хвороби складає 1,1%.

- 2 грудня - міжнародний день боротьби з рабством

Дата обрана не випадково - саме 2 грудня 1949р. Генеральна асамблея ООН прийняла конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами. За даними Global Slavery Index, показник кількості рабів у 2016 році складав 46 млн осіб, причому, згідно з попередніми дослідженнями, він збільшився на 10 млн. Чверть людей, які знаходяться в рабстві - діти.

- 3 грудня - міжнародний день людей з особливими потребами

Проведення міжнародного дня людей з особливими потребами спрямовано на привернення уваги до проблем цієї категорії суспільства, захист їх гідності та благополуччя. В Україні проведення цього дня встановлено указом президента, починаючи з 1993р.

- 5 грудня - міжнародний день волонтерів

День відзначається щорічно з 1985р., в Україні офіційно визнано у 2003р. Волонтерство грунтується на добровільності, співчутті, солідарності з потребами та ідеями інших. Свій вільний час волонтери присвячують суспільним справам, беручи участь в усіляких акціях, програмах соціальної взаємодопомоги, культурного просвітництва. Згідно з даними ООН, у світі налічується близько 140 млн волонтерів.

- 6 грудня - день вшанування студенток, розстріляних у Монреалі

6 грудня 1989 року М.Лепін у Політехнічній школі Монреаля розстріляв 14 студенток та поранив 13 інших. Злочинець був незадоволеним системою заохочень для жінок у коледжах та університетах Канади, вважаючи їх дискримінаційними, наголошував, що ненавидить феминізм. Ця подія загострила увагу на проблемі насильства проти жінок.

- 9 грудня - міжнародний день боротьби з корупцією

Цього дня в 2003 році в мексиканському місті Меріда на політичній конференції була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції. Документ зобов'язує держави, які підписали його, оголосити карним злочином хабарі, розкрадання бюджетних коштів і відмивання корупційних доходів.

- 10 грудня - міжнародний день прав людини

День було офіційно встановлено у 1950р. Саме 10 грудня 1948р. була прийнята і проголошена Генеральною Асамблеєю ООН Загальна декларація прав людини.

Джерела: http://rda.sharrayrada.gov.ua/fakti/vseukrainska-akciya-16-dniv-proti-nasilstva/
                 https://nvmk.org.ua/579-25-listopada-mizhnarodniy-den-borotbi-za-likvidaciyu-nasilstva-po-vidnoshennyu-do-zhinok.html
                https://uk.wikipedia.org/wiki/Всесвітній_день_боротьби_зі_СНІДом
                https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=319
                http://dsvv.gov.ua/pres-tsentr/3-hrudnya-mizhnarodnyj-den-lyudej-z-osoblyvymy-potrebamy.html
               https://ukr.media/culture/334394/
               https://uk.wikipedia.org/wiki/Масове_вбивство_у_Політехнічній_школі_Монреаля
               https://ukr.segodnya.ua/lifestyle/afisha/segodnya-prazdnuetsya-den-prav-cheloveka-1097194.html
             

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Протидія булінгу. Інший - Не гірший!

  Перегляньте відео та поміркуйте: до яких наслідків може призвести булінг? Як йому запобігти та як захиститися?